Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea de către Parlament a legii finalizării hidrocentralelor abandonate, pentru creșterea rapidă a capacității energetice a României, mai ales a producției de energie ieftină și curată. De cealaltă parte, USR acuză distrugerea unei bune părți din ariile protejate ale României pentru un ”câștig iluzoriu” – 0,4% din producția națională de energie.
Legea prevede considerarea obiectivelor de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60% ca fiind de importanță națională. În consecință, acestea trebuie puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2025.
„Acest proiect permite să fie reluate și finalizate următoarele investiții majore: Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce lunar peste 9000 MWh, Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra – realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWh, în fiecare lună”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
USR acuză coaliția PSD-PNL-UDMR și AUR că ar sacrifica ariile naturale protejate ale României pentru ”a scăpa de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 de milioane de euro în proiecte ilegale și pentru a proteja interesele băieților deștepți din energie”.
”Pentru un câștig iluzoriu – 0,4% din întreaga producție națională – PSD, PNL, UDMR și AUR au decis distrugerea unei bune părți din ariile protejate ale României”, se arată într-un comunicat transmis de USR.
ONG-urile de mediu au atras atenția că România este în procedură de infringement încă din 2015 pentru astfel de hidrocentrale construite în situri Natura 2000.
La sfârșitul anului trecut, organizațiile de mediu Bankwatch România și Agent Green au adresat scrisori deschise Parlamentului, solicitând renunțarea la ideea ”modificării limitelor ariilor protejate și/sau desemnarea unor arii protejate noi în compensare” pentru a putea permite finalizarea unor proiecte hidroenergetice, precum hidocentralele din Parcul Național Defileul Jiului, arie naturală protejată (sit Natura 2000).