vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2020

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD

PSD a depus la CCR o sesizare de posibil conflict constituțional între Parlament și guvern cu privire la faptul că Executivul a adoptat o Hotărâre pentru prelungirea stării de alertă fără să o supună încuviințării Legislativului.

Motivul acțiunii guvernamentale: PSD decisese să modifice o serie de prevederi conținute de prelungirea stării de alertă, în principal vizând reducerea perioadei, la 15 zile.

“Din știința mea, a fost deja sesizată Curtea pe un posibil conflict (între Parlament și guvern privind starea de alertă – n.red) și așteptăm data la care se va pronunța”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferințe de presă susținute duminică la sediul partidului.


CCR dezbate joi o sesizare depusă de Avocatul Poporului privind câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

“Avocatul Poporului apreciază că dispozițiile menționate sunt neconstituționale, întrucât prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă se aduce atingere principiului separației puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituție, deoarece o asemenea intervenție a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituțională”, arată instituția condusă de Renate Weber, într-un comunicat.

Întrebat ce mai poate face PSD după ce a fost prelungită deja starea de alertă și dacă CCR va stabili că Parlamentul nu trebuie să încuviințeze respectiva  Hotărâre de Guvern, Romașcanu a afirmat:

“Suntem pe teritoriul speculațiilor. O asemenea decizie trebuie cumulată cu legea care spune că restrângerea drepturilor fundamentale nu se poate face decât prin lege adoptată în Parlament. În acest moment, dacă Parlamentul nu va putea încuviința o Hotărâre de Guvern, va trebui cu certitudine ca starea de alertă să fie dată, chiar și prelungirea stării de alertă să fie date prin legi adoptate în Parlament”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: