Comitetul Executiv al PSD a decis marți că deputatul PSD Florin Iordache (foto) va rămâne preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor până după alegerile parlamentare, niciun lider al partidului nefiind susținut să ocupe formal poziția de președinte.
Liviu Dragnea, președinte PSD, a explicat decizia: ”S-au vehiculat mai multe nume în vederea ocupării poziției de președinte al Camerei Deputaților, toți oameni de valoare. PSD are însă nevoie ca liderii săi să fie în teritoriu, să ajute la următoarea campanie electorală. Miza sunt alegerile parlamentare de la toamnă, nu să ocupăm acum o funcție vremelnică. Am propus deci să mergem cu interimar, care a fost deja ales de Biroul Permanent.”
Decizia a fost luată după o şedinţă a Comitetului Executiv care a durat doar o oră.
Victor Ponta a declarat marţi, înaintea Comitetului Executiv al PSD, că va candida pentru şefia Camerei doar dacă va avea susţinerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, după ce cu o zi în urmă îşi anunţa public intenţia fermă de candida, spre nemulţumirea preşedintelui PSD.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, înaintea Comitetului Executiv al PSD, că propunerea pentru şefia Camerei Deputaţilor o va face el, iar unii dintre colegi ”vor da un test de răbdare, de inteligenţă, de maturitate” în cadrul acestei şedinţe.
Înainte de terminarea reuniunii de partid, fostul premier Victor Ponta a ieșit de la ședință și a anunțat presei decizia care urma să fie votată.
Valeriu Zgonea anunță că a sesizat CCR
În ședința de luni a plenului Camerei Deputaților s-a luat act de încetarea calității de președinte a lui Valeriu Zgonea, apoi s-a votat un proiect de hotărâre prin care se vacantează funcția de președinte al forului.
Scorul înregistrat la vot: 167 pentru, 32 împotriva, 1 abținere.
După ședința de plen, Biroul permanent s-a întrunit și l-a desemnat pe deputatul PSD Florin Iordache să ocupe, interimar, poziția de conducere a Camerei Deputaților.
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a sesizat CCR cu privire modificarea Regulamentului Camerei, afirmând că sesizarea va fi judecată pe 21 iunie.
Zgonea a afirmat că a invocat în sesizarea făcută la CCR faptul că prin modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor se încalcă ”tot ce este strict legat de atribuţiile constituţionale”.
”Am atras atenţia că modificările la Regulament, în forma în care au fost făcute, încalcă prevederi ale CCR (…) Acolo sunt câteva noţiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament şi au fost încălcate de la articolul 85 până la articolul 155. Am atras atenţia că sunt câteva expresii care redefinesc dreptul şi CCR este singura care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii modificărilor aduse Regulamentului Camerei. Modificările care au fost făcute nu respectă spiritul Constituţiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost făcută revocarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că din expresia pe care o folosesc constituţionaliştii este un act legal şi regulamentar, dar neconstituţional”, a explicat Mediafax Valeriu Zgonea.