luni

29 aprilie, 2024

5 aprilie, 2016

constantaMai multe firme din Turcia şi o companie românească au semnat, luni, la Constanţa, un protocol de colaborare pentru participarea la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Potrivit Mediafax, Statele Unite şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativă, la Constanţa fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei americane Raytheon.

Ministerul Apărării a anunțat pe 16 martie 2016 iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a, detalii ale contractului fiind publicate în SEAP.


Valoarea contractului este estimată de MApN la 839 mil. lei, fără TVA (aproape 190 milioane de euro).

Colaborarea româno-turcă în vederea participării la această licitație se încheie în perioada în care SUA sprijină ideea de cooperare militară România-Bulgaria-Turcia în zona Mării Negre.

Printre companiile interesate de contractul de modernizare al fregatelor românești se numără BAE Systems (Marea Britanie), SAAB (Suedia) și Israel Shipyards.

Între 2004 – 2005, fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie, realizată de BAE Systems, cu care România a încheiat și un contract de off-set. BAE Systems a construit aceste două fregate pentru Marea Britanie si a vândut României cele două nave după scoaterea lor din serviciu din cadrul Marinei Regale.

Viceministrul turc al Apărării, primit la MApN


Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit marţi, 5 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe viceministrul turc al apărării, Şuay Alpay. Potrivit comunicatului oficial, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe colaborarea în context aliat şi bilateral, cu accent pe cooperarea în domeniul industriei de apărare.

În context, ministrul Motoc a evidenţiat că semnarea Acordului între Guvernul Republicii Turcia şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, în luna mai a anului 2015, este un pas important în relansarea cooperării pe această dimensiune.

De asemenea, a fost exprimat interesul pentru continuarea organizării „Întâlnirilor româno-turce pentru cooperare în domeniul industriei de apărare”, în comun cu responsabilii din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri.

Protocolul de la Constanța, semnat pe Corveta Națională a Turciei

Trei companii turcești din industria de Apărare și una românească au semnat, la bordul navei Heybeliada, denumită și Corveta Națională a Turciei, un protocol de cooperare pentru a participa, împreună, la licitația internațională care are ca obiect a doua etapă de modernizare a fregatelor românești

Alocarea proiectului va fi decisă în acest an, urmând ca procesul de modernizare să dureze aproximativ trei ani şi jumătate.

Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.), la ceremonie fiind prezenţi demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România şi reprezentanţii firmelor pretendente la modernizarea fregatelor- STM, Aselsan, Havelsan şi CSR din România.

„Sperăm ca această cooperare să fie o reuşită şi să avem un cuvânt de spus în această procedură de concurenţă cu alte companii care vor veni pentru modernizarea fregatelor, foarte importantă pentru România. Este o licitaţie internaţională, foarte dificilă, şi sperăm să avem un parteneriat corespunzător şi să avem succes în această acţiune”, a declarat directorul General al CSR, Doru Bancu.

El a afirmat că operaţiunea de modernizare a fregatelor va fi una complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât şi de comunicaţii şi în acest moment este dificil de estimat preţul la care se va ridica întreaga lucrare.

„Procedura încă este clasificată. Nu a fost lansată şi nici nu sunt elemente clare privind bugetul. În momentul în care vor apărea toate datele, vor fi comunicate”, a mai spus el, precizând că în consorţiu ar putea intra şi şantierul naval din Constanţa, „pentru că este una din componentele naţionale vitale pentru asemenea combinaţie”.

La rândul său, directorul general al STM, Davut Yılmaz, cel care are rolul de principal coordonator în această iniţiativă de modernizare, a spus că întâlnirile şi discuţiile cu autorităţile şi companiile româneşti au început de mai multă vreme, STM fiind autorizată să arate României performanţele pe termen lung ale Turciei în materie de construcţie şi modernizare navală.

„Prietena şi aliata noastră, România, şi Forţele Navale Române au solicitat îmbunătăţirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menţinere a păcii în bazinul Mării Negre şi în lume şi pentru a proteja drepturile şi interesele României. Ca parte a acestei iniţiative, Ministerul Apărării Naţionale din România a demarat procesul de licitaţie pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Davut Yılmaz.

Conform acestuia, STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forţele Navele Române cu toate procedurile şi detaliile tehnice incluse, dar şi cu potenţialele parteneriate locale cu companiile româneşti din industria apărării.

Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) şi CSR (România) este o acţiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia şi România. Planurile STM includ modernizarea tehnologică şi pregătirea de apărare şi luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în şantiere navale româneşti şi folosind în proporţie maximă resurse locale.

Cu această ocazie, în portul Constanţa a sosit, de duminică, şi o grupare navală turcească alcătuită din nava de patrulare Kilic (P 330), fregata Giresun (F 491) şi corveta Heybeliada (F 511).

Cele trei nave de război fac parte din Flota Navală Turcă, fiind construite şi echipate aproape exclusiv folosind resurse naţionale, cu dotări ce corespund celor mai recente standarde militare impuse de NATO. Unul dintre obiectivele acestei iniţiative este de a prezenta autorităţilor române performanţele proiectului MiLGEM şi corvetei de ultimă generaţie Heybeliada, din clasă Ada, tehnologii ce ar urma să fie aplicate în procesul de modernizare a celor două fregate româneşti.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Acestea urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă şi sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă, dar şi cu senzori cu performanţe superioare, toate integrate într-un sistem computerizat modern care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In realitate, Turcia e destul de pusa la zid acuma … Mandria, aroganta si lacomia lui Erdogan costa Turcia un pret foarte scump. De jur imprejurul lor sunt numai frustrari adunate impotriva lor iar SUA isi pot lua oricand mana „protectoare” de pe ei. Pentru NATO, viitorul Turciei e un mare semn de intrebare si ingrijorare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In realitate, Turcia e destul de pusa la zid acuma … Mandria, aroganta si lacomia lui Erdogan costa Turcia un pret foarte scump. De jur imprejurul lor sunt numai frustrari adunate impotriva lor iar SUA isi pot lua oricand mana „protectoare” de pe ei. Pentru NATO, viitorul Turciei e un mare semn de intrebare si ingrijorare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: