vineri

26 aprilie, 2024

19 mai, 2016

protocol vilniusMiniștrii de Externe din România și Lituania au semnat miercuri un Protocol privind consultări cu caracter regulat pentru consolidarea relațiilor din domeniul politic, economic și sectorial.

„Protocolul prevede organizarea de consultări cu caracter regulat, având drept principale obiective consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul politic, economic și sectorial, favorizarea unei coordonări mai aprofundate a pozițiilor în cadrul UE, dezvoltarea cooperării ca membri ai NATO și identificarea de oportunități de colaborare în cadrul altor organizații și foruri internaționale și regionale”, se menșionează într-un comunicat al MAE.

Documentul, care extinde cadrul ultimului Protocol, semnat în 1993, prevede și încurajarea colaborării între instituții academice și think tanuri.


Semnarea a avut loc în cadrul vizitei la Vilnius efectuate de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a discuta miercuri cu omologul său Dalia Grybauskaitė despre susținerea de către Lituania a garanțiilor de securitate suplimentare ce vor fi cerute de România la summitul NATO de la Varșovia.

“Pregătirea pentru Summitul de la Varșovia a fost subiectul principal al discuțiilor noastre și noi înțelegem situația din România, din zona Mării Baltice și forțele militare care sunt concentrate în această parte”, a declarat Dalia Grybauskaitė, în deschiderea conferinței de presă ce a urmat discuțiilor dintre cei doi șefi de stat.

Vizita președintelui Iohannis face parte dintr-o încercare amplă a oficialilor români de a câștiga sprijinul partenerilor pentru obținerea unor măsuri de consolidare a părții sudice a Flancului Estic al Alianței.


La următorul summit NATO, organizat în iulie la Varșovia, statele membre ale Alianței sunt așteptate să aprobe o serie de decizii care să contribuie la o mai bună echipare a forțelor NATO în scopul apărării teritoriului, nu doar al descurajării.

Una dintre măsurile care sunt luate în considerare se referă la decizia de amplasare a 4 batalioane NATO, fiecare furnizat de către un singur stat membru al Alianței, în cele 3 state baltice- Estonia, Letonia și Lituania- și în Polonia.

Aceste variante vor disturba echilibrul forțelor din sudul și nordul Flancului Estic al NATO.

Argumentul major al oficialilor români implicați în ofensiva desfășurată în aceste zile pentru găsirea unor aliați care să sprijine cererile Românie este că întărirea segmentului nordic și o ignorare a sudului vulnerabilizează întregul Flanc Estic al NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: