joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 decembrie, 2015

protest-transportatori-bucurestiProtestul organizat joi de transportatori în București s-a încheiat după de reprezentanții acestora au negociat mai bine de 2 ore cu vicepremierul Vasile Dâncu.

Rezultatul negocierilor a fost comunicat la megafon, în Piața Victoriei: „S-au arătat deschiși, însă nu au vrut să semneze nimic. Vasile Dâncu ne-a spus că nu semnează nimic pînă nu vine premierul la negocieri.”

Liderii protestatarilor s-au arătat dezamăgiţi de faptul că supraacciza va rămâne în vigoare anul viitor, însă au anunțat că vor continua discuţiile privind prețul RCA.


Programul discuțiilor viitoare a fost astfel convenit: vineri, delegația transportatorilor merge la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Dezvoltării. Săptămâna viitoare, marti, reprezentanții transportatorilor se întâlnesc cu un vicepreședinte al ASF și cu reprezentanți ai firmelor de asigurări.

Șoferii au amenințat că vor relua protestele anul viitor, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Protestul transportatorilor s-a derulat joi între orele 10.00- 15.00 în Piaţa Victoriei.

„Ne-a spus domnul Dâncu că supraacciza nu are cum să o scoată, deoarece deja s-a votat în Parlament pentru bugetul de anul viitor. Am discutat şi de drepturile de autor şi ne-a promis că va discuta cu cei de la ORDA să plătim o singură taxă în momentul înmatriculării maşinii, de exemplu de 100 de euro, şi să nu mai fim nevoiţi să plătim lunar”, a explicat Mihai Ghişa, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, rezultatul discuțiilor de la guvern cu vicepremierul Vasile Dâncu, reprezentanţi ai ASF şi cu ministrul pentru Dialog Social.


„Suntem mai optimişti, că avem şanse să scadă preţul RCA-ului. Dacă totuşi vedem marţi că nu avem şanse de izbândă, ne vom întoarce în stradă”, a mai spus Mihai Ghişa, precizând că un nou protest nu va putea avea loc până la sfârşitul acestui an, dat fiind că se apropie sărbătorile, dar nu este exclus să aibă loc la începutul anului viitor.

Parlamentarii cer ASF să găsească soluții

În timp ce reprezentanții protestatarilor își expuneau problemele la Guvern, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor a dat publicității un comunicat, anunțând că ”a luat la cunoştinţă despre situaţia escaladării preţurilor asigurărilor RCA”.

”Facem un apel la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a identifica soluţii şi a interveni de urgenţă pentru ca transportatorii şi posesorii de autovehicule să plătească sume rezonabile pentru asigurarea RCA-Cartea Verde, având în vedere faptul că aceste asigurări sunt obligatorii pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România sau în orice altă ţară semnatară a sistemului Carte-Verde.

Considerăm, fiind îngrijoraţi în acelaşi timp, că escaladarea preţurilor acestui tip de asigurări poate conduce chiar la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la migrarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România.

Astfel, membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură îşi propun ca la începutul sesiunii următoare să strângă la masa discuţiilor factorii decizionali implicaţi în reglementarea pieţei asigurărilor, precum şi reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor pentru a analiza şi identifica cele mai bune soluţii legislative”, arată comunicatul.

Și Uniunea Națională a Societăților de asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a emis un comunicat, spunând că ”înțelege îngrijorările manifestate de către industria transportatorilor rutieri” și că dorește ”un dialog cât mai transparent și constructiv cu reprezentanții acesteia”.

UNSAR spune însă că nu pot fi generalizate la nivelul industriei  ”exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA” și că majorările sunt consecința ”daunalității crescute dramatic în ultima perioadă”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: