cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Mesaj postat pe site-ul DNA. Instituția se alătură protestului magistraților și cere sesizarea organismelor europene specializate

26 februarie, 2019

Mesajul public postat pe site-ul DNA, mesaj ce apare chiar la deschiderea primei pagini – www.pna.ro

După DIICOT, și procurorii anticorupție au decis să se alăture protestelor declanșate pentru abrogarea OUG 7, un document ce aduce grave atingeri independenței Justiției, după cum acuză magistrații. De asemenea, DNA a hotărât să solicite Parchetului General sesizarea CCR, a GRECO și a Comitetului Moneyval. GRECO și Comitetul Moneyval sunt organisme din Consiliul Europei care se ocupă de lupta împotriva corupției și de combaterea spălării banilor.

Ordonanța a fost elaborată de ministrul Tudorel Toader și promovată de acesta în ședința de săptămâna trecută a Cabinetului Viorica Dăncilă, fără consultarea și fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul afectează grav independența magistraților, acuză cei peste 1.000 de judecători și procurori ce au semnat pentru declanșarea protestelor.

Prezentăm integral comunicatul DNA:


Ca urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:

1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019 

3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.


4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

În cursul ședinței adunării generale, a fost propusă și suspendarea actitivității DNA, dar nu a existat majoritatea (majoritate simplă din numărul celor prezenți), pentru adoptarea măsurii. Restul deciziilor au fost votate în unanimitate.

Reamintim că, luni, cealaltă Direcție din Parchetul General, DIICOT, a decis în adunarea generală suspendarea activității câte patru ore pe zi, până pe 8 martie.

Guvernul a decis retragerea câtorva prevederi din OUG 7, dar este hotărât să nu renunțe integral la acest act normativ, ci doar să-l modifice. Magistrații care au declanșat deja protestele față de această ordonanță consideră insuficiente concesiile anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și solicită abrogarea OUG 7 înainte de orice alte discuții.

Mai mult, trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din România, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” – merg cu revendicările dincolo de OUG 7 și cer desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), așa cum a recomandat Comisia de la Veneția.

Prin OUG 7, Secția specială creată de Tudorel Toader primea și mai multă independență, fiind scoasă efectiv de sub autoritatea procurorului general.

Magistrații din cele trei asociații consideră că această Secție și-a demonstrat potențialul de a afecta independența judecătorilor și procurilor, adică temerile Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Protestele continuă să se extindă, alte parchete și instanțe anunțând și marți că-și întrerup activitatea sau se alătură prin alte forme acestei mișcări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: