Sute de agricultori au manifestat în Olanda, blocând autostrăzi şi aprinzând focuri, potrivit poliţiei şi presei olandeze, relatează AFP.
„Focuri au fost aprinse. s-au tras focuri de artificii, iar vehicule agricole circulă pe autostradă” luni seara, descrie pe X poliţia din regiunea Gelderland (centru), care anunţă că „s-au luat măsuri”. Forţele de ordine nu anunţă însă dacă au făcut arestări.
Agricultori din Belgia şi Olanda s-au alăturat joi unui val de manifestaţii lansate de către agricultori din Franţa în ianuarie, care s-au extins apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia.
Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate aceste ţări – o politică europeană prea complexă, venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o acumulare de norme, o ”explozie” a preţurilor carburanţilor.
Comisia Euroepană (CE) a promis joi seara, într-o încercare de a stinge furia agricultorilor, măsuri prin care să apere „interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană (UE) – şi anume printr-o reducere a „poverii administrative” a Politicii Agricole Comune (PAC) vizate de manifestanţi.
Roma: Agricultori ante portas
Sute de fermieri se adună cu tractoarele la porțile Romei, pentru a protesta împotriva politicilor europene în domeniul agricultorii. Intenţia lor este de a rămâne în capitala Italiei întreaga săptămână, unde vineri este programat un protest de amploare. Şi la Torino, în nordul Italiei, circa 200 de tractoare s-au adunat la periferie.
Agricultorii italieni protestează de câteva zile. Ei cer o remunerare mai bună, eliminarea taxelor pe carburant, creşterea preţului la lapte, dar şi reducerea exigenţelor ecologice. Protestul lor vizează de asemenea importurile ieftine.
Din Japonia, unde se află într-o vizită oficială, şefa guvernului, Giorgia Meloni a dat vina pe Uniunea Europeană pentru nemulțumirile agricultorilor italieni. Meloni (extremă dreapta) şi guvernul său reproşează cu regularitate Bruxellesului că au impus în numele tranziţiei ecologice norme contrare intereselor industriale şi agricole ale Italiei.
Agricultorii au programat un protest vineri: sunt aşteptate între 1500 şi 2000 de tractoare, susțin organizatorii.
Un reprezentant al agricultorilor va prezenta nemulţumirile fermierilor și pe scena festivalului de la Sanremo.
Italia este a treia putere agricolă din UE, după Franţa şi Germania, cu o producţie de 71,5 miliarde de euro în 2022, potrivit Comisiei Europene.
Spania: „Mediul rural s-a săturat”
Fermierii spanioli au blocat marţi traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi, alăturându-se omologilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurenţa din ţările non-UE, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
„Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme”, a spus Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli. El a adăugat: „mediul rural s-a săturat”.
ASAJA şi alte sindicate ale fermierilor au cerut organizarea de proteste începând încă de joi, însă mulţi fermieri au ieşit pe străzi cu tractoarele marţi, creând blocaje în trafic în întreaga ţară, din Sevilia şi Granada în sud şi până la Girona, în apropiere de graniţa cu Franţa, au precizat responsabilii care se ocupă de gestionarea traficului.
La Girona, tractoarele puteau văzute cum se strâng cu o zi înainte de proteste, purtând pancarte pe care se putea citi „fără fermieri nu există mâncare”.
La fel ca şi colegii lor din Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia, fermierii spanioli se plâng de birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Ei susţin că regulile care sunt impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE. În ultimele zile, blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în unele cazuri în confruntări violente cu poliţia.
***