duminică

14 iulie, 2024

9 august, 2020

Mii de libanezi au ieșit sâmbătă în stradă și au cerut demisia politicienilor de la putere. Spre seară, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii, apoi au atacat clădiri guvernamentale. În urma ciocnirilor de stradă, un polițist a decedat și s-au înregistrat 238 de răniți.

Într-un discurs televizat, premierul Hassan Diab a anunțat că va propune organizarea alegerilor anticipate și a cerut partidelor parlamentare să discute pașii de urmat. ”Sunt de partea aspirațiilor Libanului de schimbare”, a afirmat Hassan Diab, potrivit DPA.


Premierul Libanului a făcut acest anunț în timpul în care mii de locuitori ai Beirutului erau în stradă cerând reforme dure, furioși că neglijența autorităților a provogat tragedia de marți din Capitală. ”Dimensiunea catastrofei este mai mare decât își poate imagina cineva, suntem cu tpții în stare de urgență”, a spus premierul Diab.

Manifestațiile organizate sâmbătă în Beirut, în care s-a cerut eliminarea din viața publică a ”politicienilor corupți”, au degenerat în confruntări cu poliția. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, o parte dintre aceștia luând cu asalt diverse clădiri guvernamentale, înclusiv sediile ministerului de Externe și al Economiei și Energiei.

Clădirile respective au fost ulterior eliberate de protestatari cu ajutorul Armatei.


Ambasada SUA în Liban a postat sâmbătă seara pe Twitter un mesaj în sprijinul protestelor antiguvernamentale ce zguduie capitala Beirut, încurajând demonstrațiile pașnice, dar subliniind că „poporul libanez a suferit prea mult şi merită să aibă lideri care îl ascultă”.

Demisii din Parlament

În timpul protestelor de stradă, liderul partidului istoric creştin libanez Kataeb (opoziţie), Samy Gemayel, şi-a anunţat sâmbătă demisia din Parlament, împreună cu alţi doi deputaţi ai formaţiunii, pledând pentru construirea unui „nou Liban”.

„Poporul libanez trebuie să ia o poziţie istorică. Un nou Liban trebuie să apară pe ruinele celui vechi, pe care îl reprezentaţi”, a declarat Samy Gemayel, adresându-se clasei politice şi criticându-l, fără să-l numească, şi pe preşedintele Michel Aoun.

Înaintea acestora şi-au mai prezentat demisia un deputat din blocul liderului druz Walid Joumblatt, Marwan Hamade – care a cerut o anchetă internaţională asupra exploziei şi şi-a exprimat totala neîncredere în instituţiile libaneze, precum şi deputata Paula Yacoubian, aleasă pe lista societăţii civile şi care i-a îndemnat şi pe alţi deputaţi să-i urmeze exemplul.

Libanul are un parlament unicameral cu 128 de membri.

Joi, şi ambasadoarea Libanului în Iordania, Tracy Chamoun, fiica liderului creştin Dany Chamoun, asasinat în 1990, şi-a anunţat demisia în direct la televiziune, denunţând nepăsarea autorităţilor libaneze.

O explozie masivă a distrus marți portul Beirut și aproape jumătate din oraș, cel puțin 158 de persoane fiind ucise și alte 6.000 rănite. Sursa exploziei care a lăsat fără adăpost aproximativ 300.000 de locuitori ai Beirutului: 2.750 de tone de nitrat- încărcătura confiscate a unei nave sub pavilion moldovenesc, stocat de mai mulți ani în port.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: