marți

19 martie, 2024

16 aprilie, 2018

La SPitalul Județean de Urgență Craiova au protestat luni aproximativ 300 de angajați. Ei amenință că vor intra în grevă generală (cu păstrarea a unei treimi din activitate), dacă veniturile nu vor crește măcar la nivelul celor din luna februarie.

Asistentele, infirmierele și brancardierii din mai multe spitale din țară continuă protestele spontane. Ei sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor și cer ca autoritățile să găsească urgent o soluție pentru conservarea acestora, comparativ cu februarie, luna anterioară majorării salariilor din sănătate.

Unde au avut loc proteste în ultima săptămână:

  • Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitală
  • Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, București
  • Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”, București
  • Spitalul Bogdasar Arseni
  • Spitalul de Pneumologie Iaşi
  • Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni
  • Spitalul Județean de Urgență Craiova
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău
  • Spitalul Sfântul Ioan, București

Cauza diminuării veniturilor

De la 1 martie, salariile medicilor și asistentelor medicale din sistemul public au crescut, în unele cazuri chiar s-au dublat.


Toate celelalte categorii de personal din sistemul de sănătate – infirmiere, brancardieri, farmaciști, biochimiști etc. – au fost însă afectate, întrucât nu au intrat direct în grila de salarizare corespunzătoare anului 2020 (precum medicii și asistentele).

În cazul lor, are loc o creștere segmentată, an de an, până în 2020.

În martie, însă, a fost schimbat și regimul sporurilor, astfel încât creșterea cu 25% a brutului (acordată la începutul anului) a acoperit transferul contribuțiilor, dar nu și diminuarea sporurilor.

Situația se întâlnește chiar și în cazul unor asistente, din spitalele cu monospecializare (TBC, psihiatrie etc.), întrucât sporul de 100% primit înainte s-a redus acum la 30% din totalul cheltuielilor cu personalul, sumă totală ce este distribuită diferențiat angajaților.


Au suferit pierderi bănești aproximativ 10% din totalul personalului din spitalele subordonate Ministerului Sănătății (adică 6.000 din circa 60.000 de persoane).

Pentru rezolvarea situației acestora, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a întâlnit luni cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. La ieșire, Pintea a declarat că acestea sunt efectele Legii salarizării unitare și că legea trebuie respectată – nu există bani pentru depășirea procentului de 30% alocat sporurilor.

Problema trebuie rezolvată la nivelul spitalelor, de către manageri, a explicat ministrul Sănătății, care sugerează că scăderile provin din anomalia existentă până acum – toată lumea primea sporuri maxime.

„Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să îmi prezinte situaţia, să văd modul în care s-au repartizat sporurile, dar, am mai spus-o, nu e obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim pentru condiții de muncă.

Există limită minimă şi limită maximă, deci până la urmă va trebui să ne echilibrăm. Există spitale (…) în care sporurile au fost întotdeauna acordate la nivelul maxim fără să se ţină cont de absolut nimic”, a spus Sorina Pintea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: