miercuri

24 aprilie, 2024

14 mai, 2018

Sindicaliștii din Apărare au declanșat protestele, nemulțumiți că acest domeniu se prăbușește, deși România alocă 2% din PIB pentru Armată.

Ei cer, în primul rând, ca procentul actual ce revine industriei autohtone din totalul achizițiilor din domeniu – 3,7% – să crească la 30%. Argumentul sindicaliștilor în favoarea acestei creșteri îl reprezintă „programele de compensare pe achiziţiile din import prin legea OFFSET-lui care au lipsit cu desăvârşire”, potrivit unui comunicat al cartel Alfa.

De asemenea, sindicatele cer salarii mai mari, întrucât remunerațiile la nivel minim pe economie vor face să nu mai existe forța de muncă supercalificată necesară „pentru a putea răspunde cerinţelor Sistemului Naţional de Apărare şi Securitate”, avertizează sindicaliștii.


Astfel s-ar putea rezolva marile probleme cu care se confruntă industria de apărare, în primul rând dispariția personalului calificat. Salariile mici și acordate cu întârziere nu vor permite ca tinerele talente să se îndrepte spre această industrie.

Miercuri, la Fabrica de pulberi de la Făgăraş, angajaţii au întrerupt activitatea luni dimineața, întrucât nu și-au mai primit salariile din decembrie 2017. Societatea este deţinută societatea Romarm, 83% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei.

Marți, sindicaliștii din industria de Apărare vor protesta în fața Guvernului, cerând Cabinetului Viorica Dăncilă respectarea angajamentelor asumate în fiecare an.

Revendicările sindicatelor din Apărare:


minim 30% din totalul achiziţiilor

avizarea şi aprobarea ordonanţei privind înscrierea agenţilor economici din Industria de Apărare în registrul special, pentru buna funcţionare în raport cu legislaţia în vigoare a producătorilor de arme, armament, muniţie şi tehnică de luptă.( După ce legea 232/2016 a intrat în vigoare, trebuia emisă ordonanţa, la 9 luni de la emitere normelor nu s-a rezolvat nimic.)

investiţii în Industria de Apărare, penntru modernizare pe tipuri de arme, armament, muniţie, tehnică de luptă în raport de necesarul de înzestrare al armatei, astfel încât să facă faţă pieţei concurenţiale.

aprobarea HG privind plata sumelor necesare pentru serviciile făcute de lucrătorii din Industria de Apărare (pază, întreţinere, reparaţii, conservare)

majorarea salariilor – acum este la nivel minim pe economie, ceea ce nu creează premise de atragere de forţă de muncă calificată şi nu face atractiv domeniu pentru tineri calificați și cu studii superioare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: