luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iulie, 2021

proteste franta permis sanitar
Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine au avut loc la unele demonstrații din Franța

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă în mai multe orașe din Franța și Italia, țări ce au introdus permisul de sănătate, care condiționează de vaccinare sau de testarea anti-Covid accesul oamenilor în mai multe locuri, precum restaurante, săli de spectacole etc.

În Franța cele mai mari manifestații au avut loc la Paris şi Marsilia. Demonstranții sunt nemulțumiți de extinderea permisului de sănătate şi de introducerea a vaccinării obligatorii pentru unele profesiuni, în special pentru personalul medical, conform AFP, citată de Agerpres.

Sâmbătă a fost a doua zi de mobilizare în jurul sloganelor „Pentru libertate” şi „Contra dictaturii sanitare”.


Mișcarea de protest are loc în contextul în care francezii sunt majoritatea în favoarea deciziei luate la 12 iulie de preşedintele Emmanuel Macron pentru ca personalul medical şi din alte profesii să fie vaccinat obligatoriu.

Extinderea permisului de sănătate (vaccinare completă sau test negativ recent) în majoritatea locurilor publice a fost în mare parte aprobată, potrivit unui sondaj publicat a doua zi după anunţ.

Manifestaţia contra permisului de sănătate lansată de vestele galbene la Paris a fost marcată de tensiuni în apropiere de Gara Saint-Lazare. Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene către manifestanţi.

Noi ciocniri au izbucnit pe bulevardul Champs-Élysées şi pe câteva străzi din jur, potrivit BFM TV.


Incidente au avut loc şi la Lyon, a indicat Prefectura din Rhône. Aproximativ o sută de manifestanţi au aruncat cu proiectile asupra Poliţiei. Aceştia din urmă s-au confruntat cu „indivizi violenţi şi hotărâţi”, îmbrăcaţi în negru care au ridicat bariere.

Italia: „Nu dictaturii”

„Libertate!” şi „Nu dictaturii”, au scandat manifestanţii de la Napoli, în sud, până la Torino, în nord, în timp ce la Milano, ei au strigat, în ploaia torenţială, „Nu paşaportului sanitar!”.

Marea majoritate a acestora nu a purtat mască.

Italia va introduce la 6 august un paşaport sanitar obligatoriu pentru a avea acces în locuri închise ca baruri şi restaurante, dar şi piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi săli de jocuri.

Paşaportul sanitar, numit „green pass” în peninsulă, va putea fi eliberat chiar de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de COVID-19 şi celor care au obţinut un test negativ în ultimele 48 de ore.

„Mai bine să mori liber decât să trăieşti ca sclav”, se putea citi pe o pancartă în faţa Domului din Milano, în timp ce în centrul istoric al Romei alta prezenta o fotografie a porţii lagărului de exterminare de la Auschwitz (unde figurează inscripţia „Arbeit macht frei”, „Munca te face liber”), cu sloganul „Vaccinurile te fac liber”.

La Genova, manifestanţii au purtat stele galbene pe care scria „nevaccinat”.

Manifestaţii erau anunţate pe reţelele sociale în cel puţin 80 de oraşe, în această sâmbătă.

Și Germania pregătește restricții pentru persoanele nevaccinate

Persoanele din Germania care nu au fost vaccinate contra coronavirusului ar putea să fie afectate de restricţii în următoarele luni, a avertizat secretarul general al Cancelariei Angelei Merkel, într-un interviu publicat duminică, scrie dpa, citată de News.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă Germania va fi lovită de un al patrulea val dur al coronavirusului în următoarele luni, persoanele care nu au fost încă vaccinate s-ar putea să le fie interzisă intrarea în baruri şi alte unităţi sociale, a spus Helge Braun, secretarul general al Cancelariei pentru Bild am Sonntag:

„Dacă vom avea o rată ridicată de infecţie în ciuda procedurilor noastre de testare, atunci cei nevaccinaţi vor trebui să îşi reducă contactele”, a spus el. „Acest lucru înseamnă că anumite opţiuni precum restaurante, cinematografe şi vizite pe stadioane, chiar şi pentru persoanele nevaccinate care au fost testate, nu ar mai fi posibile, deoarece riscul pentru toţi ceilalţi este prea mare”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: