marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2020

Ciocnini între protestatari şi forţele de ordine au avut loc, noaptea trecută, în capitala Belarusului, Minsk, şi în alte oraşe, după ce un exit poll prezentat de televiziunea de stat a atătat că Aleksandr Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile de duminică, anunță BBC.

În boaptea de duminică spre luni, peste 50 de protestatari au fost reținuți în capitala Minsk și peste 120 de persoane au fost reținute în alte orașe din țară, portivit ONG-ului VIASNA, organizație care militează pentru drepturile omului.

Sondaj oficial realizat la ieşirea din secţiile de votare îl dă învingător pe actualul şef al statului, aflat la putere de 26 de ani, cu 79,7 % din voturi. Conform acestui sondaj, Svetlana Tihanovskaia a obţinut 6,8% din sufragii.


„Consider că am câştigat deja pentru că ne-am învins frica, apatia şi indiferenţa”, a declarat presei Svetlana Tihanovskaia, care a avut o campanie electorală marcată de o mobilizare nemaiîntâlnită în sprijinul unui candidat al opoziţiei în istoria recentă a acestei foste republici sovietice.

„Nu se poate recunoaşte un astfel de rezultat electoral”, a declarat pentru DPA Anna Krasulina, purtător de cuvânt a candidatei Opoziției,  care a apreciat că scorul victoriei preşedintelui Lukaşenko prezentat de sondajul oficial este „departe de orice realitate”.

Mitinguri ale susţinătorilor opoziţiei, marcate de intervenţii în forţă ale forţelor de ordine, au avut loc în Capitală dar şi în alte oraşe din Belarus: Brest, Pinsk, Gomel şi Grodno.

Charter97, un site al opoziției din Belarus care transmite din Polonia, susține că rezultatul alegerilor a fost falsificat și că în realitate, Svetlana Tihanovskaia ar fi câștigat 72 la sută din voturi, iar Aleksandr Lukașenko doar 13 la sută. Site-ul publică o serie de poze și filmulețe cu protestatari și reprimarea brutală a demonstranților de către forțele de ordine.


Numeroase forţe de ordine au fost dislocate în întreaga ţară, mai ales la Minsk, regimul avertizând în privința adunărilor publice.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că peste 1.300 de persoane au fost reţinute în perioada premergătoare scrutinului, printre care observatori electorali independenţi şi membri ai echipei de campanie a candidatei opoziției, Svetlana Tihanovskaia.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: