vineri

12 iulie, 2024

24 martie, 2023

Sute de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poliţişti de penitenciare, rezervişti militari şi personal contractual din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN) protestează vineri în Capitală, cerând respectarea reglementărilor referitoare la salarizare și menținerea pensiilor militarilor, care, spun ei, nu sunt pensii speciale.

Ei cer deblocarea salariilor și eliminarea din PNRR a acestor pensii, precum și scutirea de la impozitare a pensiilor militare și a pensiilor de serviciu, conform Știrilor TVR.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de finanţarea actuală a Ministerului de Interne pentru asigurarea cheltuielilor de personal şi a celor necesare unităţilor din subordine, astfel încât solicită creșterea salariilor, și acordarea unor sporuri și pentru personalul civil din cadrul Ministerului de Interne.


Protestatarii afişează pancarte pe care apar sloganuri ca: „Suntem sclavii incompetenţei voastre!”, „Noi M.A.I. contăm?”, „Legea salarizării nu M.A.I. este unitară”, „Armata nu apără un partid. Apără o ţară!” sau „Nu-i dispreţuiţi pe cei care vă apără”.

Revendicările

  • Solicitările demonstranţilor vizează, în primul rând, aplicarea imediată a Legii Salarizării 153/2017, în integralitatea sa şi în forma promulgată, la toate structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN), dar şi pentru toate categoriile socio-profesionale civile.
  • De asemenea, se doreşte aplicarea imediată, în integralitatea sa, aşa cum a fost promulgată, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015 (baza de clcul a pensiilor permitea ca valoarea pensiei să depășească salariul din ultima lună de activitate, prin anumite prevederi)
  • Excluderea rezerviştilor atât din PNRR, adică păstrarea acestor pensii speciale.
  • Excluderea din proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB.
  • O altă solicitare se referă la aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili, precum şi la acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie.
  • Sindicaliştii cer respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor şi ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate.
  • Renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii.
  • Renunțarea la preconizata triplă impozitare a pensiilor.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: