vineri

19 aprilie, 2024

24 februarie, 2014

Premierul Victor Ponta l-a propus luni, în calitate de ministru interimar de Finanţe, pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea Casei de economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank).

Enache Jiru îl va înlocui din funcţie pe Radu Gheţea.

Pentru cec Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat.

Victor Ponta spune că finalizează o formalitate demarată de Daniel Chiţoiu


Înainte de a anunţa această nominalizare, Victor Ponta s-a întâlnit la guvern cu fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu.

Premierul Ponta a declarat luni dimineaţă că nu numeşte personal conducerea CEC, ci că aprobă o procedură deja iniţiată.

“Nu am discutat cu domnul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea. Deci, nu eu numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA”, a declarat Victor Ponta.

Decizia de eliberare din funcţie a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al cec a fost luată săptămâna trecută, joi, când premierul Ponta a spus că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Daniel Chiţoiu, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni.

Când au început problemele lui Radu Gheţea


În luna noiembrie 2013, Daniel Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, care l-a rugat să nu îl schimbe din funcţia din funcţia deţinută la cec pe Radu Gheţea.

Declaraţia lui Daniel Chiţoiu a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la cec Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi.

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat telefonul, spunând că acceaşi solicitare a făcut-o şi fostului premier Emil Boc. Motivul invocat de preşedintele Băsescu- nevoia de a nu schimba profesionişti pe criterii politice.

Enache Jiru, a patra revenire la CEC

Enache Jiru a fost numit în 2012 în funcţia de secretar de stat al Ministerului Finanţelor Publice, coordonator al Trezoreriei.

În anul 2004, Enache Jiru a ocupat, timp de 8 luni, funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC.

Odată cu venirea Guvernului Tăriceanu (PNL-PD-PC-UDMR), Enache Jiru a fost înlăturat de la CEC.

În 2009, în Guvernul Boc (PDL-PSD), Enache Jiru revine în Consiliul de Administraţie al CEC, cu susţinerea social-democraţilor.

Enache Jiru a fost vicepreşedinte cec şi în perioada 1998-2000, în Guvernul CDR – Radu Vasile.

În cariera sa, Enache Jiru a lucrat şi la BNR, ca director executiv la Departamentul de Administrare a Rezervelor Internaţionale.

Enache Jiru a fost consultant pentru Energy Holding

Nominalizat pentru a prelua preşedinţia CEC, Enache Jiru a activat în cariera sa ca şi consultant al Energy Holding.

Trader de energie electrică ce a beneficiat de cele mai substanţiale contracte bilaterale cu Hidroelectrica, Energy holding este firma lui Nicolae Bogdan Buzăianu, unul dintre cei nominalizaţi de preşdintele Traian Băsescu între ”băieţii deştepţi” din energie.

Enache Jiru a lucrat şi pentru Investime Oil&Gaz ltd, o altă firmă la care preşedinte este Bogdan Buzăianu.

Potrivit declaraţiei sale de avere din ianuarie 2011, Enache Jiru a obţinut, în anul 2010, 16.000 de euro brut de la firma Investime Oil&Gaz ltd, pentru servicii de consultanţă financiară.

Investime Oil&Gaz ltd. avea sediul social în Cipru, la Egkomi, o suburbie a oraşului Nicosia, pe strada Agiou Prokopiu, zonă solicitată pentru înfiinţarea de offshore-uri care operează şi în România.

În 2007, Enache Jiru a fost numit preşedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, ieşit ulterior de pe piaţă.

Potrivit unor informaţii publicate de Ziarul Financiar, firma Delta Asigurări, controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, deţinea 40% din acţiunile fondului prezidat de Enache Jiru.

Enache Jiru este originar din Constanţa şi a terminat Facultatea de Finanţe si contabilitate de la academia de studii economice din Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: