joi

28 martie, 2024

24 noiembrie, 2019

Fondul de investiţii PPF Group și  grupul de telecomunicaţii şi media United Group au venit la Bucureşti pentru preluarea activelor Telekom România.

Cele două mari grupuri au legături, directe sau indirecte, cu Rusia și şi-au exprimat interesul pentru Telekom România după ce Deutsche Telekom a discutat în ultimele luni cu Orange şi RCS&RDS, conform surselor Profit.ro.


PPF Group este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (foto), care a preluat recent proprietarul Pro TV.

United Group  a fost fondat de sârbul Dragan Solak. Pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat ulterior de fondul britanic de investiţii BC Partners, cu grecul Nikos Stathopoulos în poziţia de Managing Partner.

Anterior sosiri la București, Nikos Stathopoulos a mers în Serbia, la Belgrad – de unde provine fondatorul United Group – pentru o discuţie cu premierul sârb Ana Brnabic, dar şi cu reprezentanţi ai ambasadei Germaniei, Greciei (ţările companiilor care controlează Telekom) şi SUA, prezentând acestora strategia de extindere a companiei în regiune, inclusiv în România.

Telekom România Mobile Communications este al treilea jucător local de telefonie mobilă, acţionarii operatorului fiind grupul OTE (Grecia) – 69,99% şi Telekom România Communications (fost Romtelecom) – 29,99%, controlat la rândul său de OTE – 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor – 45,99%.


Principalul acţionar al OTE este grupul Deutsche Telekom (Germania), cu o participaţie de 46%. United Group este fondat în Serbia, dar are astăzi sediul la Amsterdam, Olanda.

Fondul PPF deţine active în valoare de peste 45 miliarde euro şi este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani), creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 15,5 miliarde dolari.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar (sediul ING Bank, complexul Metropolis Center din Bucureşti)

Miliardarul ceh are legături  serioase cu piaţa rusă  şi cu China, potrivit surselor citate  de G4Media.

Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

În Rusia, PPF este implicat în operaţiuni de creditare (prin Home Credit),  comerţ (prin lanţul de retail online Eldorado, vândut în 2016) şi minerit (Polymetal).

Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar şi după anexarea ilegală a Crimeei şi invazia din Estul Ucrainei”, potrivit studiului publicat în 2019 la editura Routledge despre influenţa Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democraţie Ognian Shentov, preşedintele Center for the Study of Democracy.

De asemenea miliardarul ceh susține ridicarea sancţiunilor economice impuse Moscovei de UE.

Un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcţie geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”.

În 2012, Petr Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de preşedinte al Rusiei și că gradul de corupţie din Cehia ar fi mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: