luni

29 aprilie, 2024

13 decembrie, 2022

România a importat peste 95 de mii de tone de lapte brut în primele 10 luni ale anului 2022, adică peste 13% în raport cu laptele produs (și colectat) în țară, de nici 756 de mii de tone. Proporția este mai mare decât cea înregistrată în primele 8 luni ale anului (12,6%).

Diferența de proporții poate părea mică, dar ea reprezintă peste 424 de tone de lapte pe care producătorii români nu le-au mai pus pe piață din cauza condițiilor defavorabile, cel puțin până când subvențiile vor crește, conform promisiunilor ministrului Agriculturii.

Și, chiar dacă a crescut în septembrie și octombrie față de aceleași luni din anul trecut, producția internă (și colectată) este încă inferioară celei din primele 10 luni din anul 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).


Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 8.829 tone (+7,7%) în primele 10 luni din anul 2022, faţă de aceeași perioadă din anul trecut.

Fermierii spun, însă, că realitatea este mult mai dură. „Fermele au început să se închidă, sau să-și reducă efectivele, iar vacile să ia drumul abatoarelor. (…) Cauzele principale sunt creșterea, seceta și jocul monopolist al marilor procesatori care impun prețuri sub costuri”, a declarat Ionel Arion, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România (AFR), pentru CursDeGuvernare.

Și produsele lactate se produc mai puțin în țară

Chiar și cu mai mult lapte de import, ca urmare a politicii de prețuri de achiziție a laptelui (acuzată de fermierii români), marii procesatori nu au obținut volume mai mari de produse decât la brânzeturi cu 2.451 de tone (+2,9%), în 10 luni 2022 / 2021.

(Citește și: Unităţile procesatoare au colectat cu 2,5% mai puțin lapte de vacă decât anul trecut”)

În schimb au fost înregistrate scăderi ale producţiei la produsele cu valoare adăugată mai mare, despre ale căroro importuri INS nu dă detalii: unt cu 709 tone (-7,7%), smântână de consum cu 2.754 de tone (-4,9%) și lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 4.438 de tone (-2,4%).


Nici lapte de consum nu s-a produs mai mult. A scăzut cu 9.358 tone (-2,9%).

Față de octombrie 2021, a scăzut producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 1.976 de tone (-11,0%), smântână de consum cu 213 tone (-3,9%) și lapte de consum cu 218 tone (-0,6%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: