9 aprilie, 2017

Abuzul în serviciu nu conține un prag al prejuciului și se pedepsește cu 2 – 7 ani de închisoare, consficarea specială se va institui pentru bunuri obținute cu cel mult cinci ani înainte și după săvârșirea infracțiunii. Iar confiscarea extinsă se aplică doar pentru faptele de după 22 aprilie 2012. Așa arată proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și a Codului pentru procedură penală conceput de echipa ministrului Tudorel Toader.

De asemenea, dacă proiectul se aprobă în forma actuală, procurorul va fi obligat să dispună măsuri asiguratorii în toate dosarele, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul confiscării speciale sau a confiscării extinse.

Definirea și pedeapsa abuzului în serviciu sunt asemănătoare celor din actualul CP; dar s-a introdus distincția impusă de decizia CCR din 2016 care spunea că infracțiunea trebuie limitată la legislația primară, potrivit Mediafax, care a intrat în posesia documentului:


Abuzul în serviciu este fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.

Pedeapsa pentru infracţiune este cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Reamintim că în OUG 13, elaborată elaborată în timpul scurtului mandat al fostului ministru al Justiției Florin Iordache, exista un prag de 200.000 de lei de la care abuzul în serviciu devenea infracțiune.

Proiectul va merge în Parlament, unde majoritatea PSD – ALDE îl va modifica, cel mai probabil.


Conflictul de interese

Conflictul de interese este definit, potrivit documentului, ca fiind fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori specifice raporturilor dintre profesionişti. Pedeapsa ar ajunge până la cinci ani de închisoare.

Cum arată acum:

Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Confiscarea specială

Instanţa va avea în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată , într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la trimiterea în judecată. De asemenea, proiectul prevede o raportare la veniturile legale ale persoanei.

Confiscarea extinsă se poate dispune doar asupra bunurilor dobândite începând cu data de 22 aprilie 2012, inclusiv, mai arată documentul. Modificarea deja se aplica în instanță și trebuia făcută pentru a introduce în lege decizia CCR în acest sens. Data respectivă reprezintă intrarea în vigoare a reglementării care a introdus în România confiscarea extinsă a averii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: