miercuri

1 mai, 2024

21 decembrie, 2023

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, proiectul Legii privind energia eoliană offshore, care a fost trimis Parlamentului. În Nota de fundamentare se arată că adoptarea cadrului legislativ este necesară pentru începerea exploatării resurselor energetice eoliene offshore ale României pentru asigurarea independenței și rezilienței Sistemului Energetic Național. De asemenea, este și o obligație asumată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform Băncii Mondiale, România dispune de un potențial teoretic offshore de 76 GW putere instalată, și un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenarbilă.

În proiectul de lege se arată că Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora.


Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore şi actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

„În ritmul impus de proiectul de lege aprobat astăzi în guvern şi transmis Parlamentului spre adoptare în procedură de urgenţă, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul MW de energie eoliană produsă în Marea Neagră. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei româneşti prin producerea autohtonă de hidrogen verde şi produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Proiectul de lege adoptat astăzi urmează să intre în dezbaterea Parlamentului la începutul lunii februarie, odată cu noua sesiune parlamentară”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja, după aprobarea proiectului legii în ședința de guvern.

Principalele prevederi ale Legii privind energia eoliană offshore

  • Ministerul Energiei poate acorda un ajutor de stat sub forma unei scheme de sprijin pentru construirea sau exploatarea centralelor eoliene offshore.
  • O condiție pentru obținerea ajutorului de stat este punerea centralelor în funcțiune într-o perioadă de maximum 8 ani de la data încheierii contractului de concesiune.
  • Până la data de 30 iunie 2025, Guvernul aprobă, la propunerea Ministerului Energiei, normele specifice privind procedurile de concesionare ale perimetrelor eoliene offshore, cuantumul redevențelor și taxelor, precum și schema de sprijin, după caz.
  • Proiectele de construcție în cadrul perimetrelor eoliene offshore concesionate pot fi realizate doar în condițiile obținerea unei aprobări de dezvoltare emisă de către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO.
  • Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de cel mult 30 de ani, cu posibilitatea unei singure perioade de prelungire de cel mult 10 ani.
  • Titularul contractului de concesiune constituie o garanţie financiară de bună execuție a contractului, inclusiv în cazul proiectelor de desființare, precum și pentru repararea daunelor cauzate mediului, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.
  • În cadrul perioadei de concesiune, concesionarii au dreptul să exploreze perimetrul eolian offshore pentru o durată de maximum 2 ani de la momentul semnării contractului de concesiune, cu drept de prelungire pe o durată de maximum 6 luni, pentru motive justificate și cu acordul autorității concedente.
  • Permisul de explorare se acordă concesionarului de către Ministerul Energiei, după încheierea contractului de concesiune. Metodologia de acordare a permisului de explorare se aprobă până la data de 30 iunie 2025, prin ordin al ministrului Energiei.
  • Până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2024, ANRE are obligația să emită reglementările privind acordarea autorizațiilor de înființare a centralelor electrice eoliene offshore.
  • În cadrul planurilor de dezvoltare a rețelei energetice de transport, elaborate începând cu data de 1 ianuarie 2025, Transelectrica asigură elaborarea de studii de sistem pentru a analiza potențialul impact al unor mari cantități de energie eoliană offshore asupra sistemului energetic național.
  • Titularii contractelor de concesiune vor plăti anual o redevenţă pentru perimetrul concesionat, care va fi diferită pentru perioada de explorare și construcție. Redevenţa se stabileşte, la încheierea contractului de concesiune pentru explorarea, construcția și exploatarea centralei electrice eoliene offshore, la o cotă procentuală stabilită prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.

Redevența obținuță prin concesionare se face venit după cum urmează:

  • 10% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;
  • 10% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;
  • 80% la bugetul de stat.

De asemenea, titularii contractelor de concesiune vor mai plăti către bugetul de stat o taxă pentru activitatea de exploatare a resurselor eoliene, aprobată prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.

Taxa pentru activitatea de exploatare se stabileşte pentru suprafața perimetrului concesionat construit și pentru suprafața ocupată de cablurile electrice subacvatice de legătură cu punctele de racordare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: