luni

29 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

3 mai, 2023

În ciuda eforturilor de a crește masiv capacitățile de producție a energiei regenerabile, sunt multe semne de întrebare privind resursele de dezvoltare ale industriei energiei verzi, după ce inclusiv marile companii din domeniu au înregistrat anul trecut pierderi imense.

Mai multe mari companii deținătoare de parcuri eoliene au raportat pentru 2022 pierderi de multe miliarde de euro ceea ce a îngreunat dezvoltarea de noi capacități pentru producția de energie din surse regenerabile la nivel mondial, se arată într-o analiză a OilPrice.com.

Există îngrijorarea că multe firme ar putea fi descurajate să mai investească în noi proiecte eoliene necesare pentru accelerarea tranziției de la combustibili fosili la alternative verzi, dacă nu vor putea obține profit.


Perfecționarea tehnologiei de construcție a turbinelor a condus la apariția unei noi generații de generatoare de energie electrică, gigantice, care sunt mai sigure, mai fiabile și mai silențioase în exploatare decât predecesoarele lor. Dar toate acestea au un preț, deloc mic.

Creștere exponențială a producției de energie eoliană

Producția de energie electrică bazată pe energia eoliană a crescut exponențial în ultimii ani datorită unor mari fonduri investite în cercetare, dezvoltare și inaugurarea mult mai multor parcuri eoliene, atât pe uscat cât și offshore, la nivel global.

În 2021, producția de energie electrică în parcurile eoliene a crescut cu o cifră record de 273 TWh, o majorare cu 17% față de anul precedent. Energia eoliană a cunoscut cea mai mare rată de creștere dintre sursele regenerabile.

Motivul pentru o astfel de creștere rapidă a fost investiția uriașă în dezvoltarea proiectelor de energie eoliană la nivel mondial, capacitatea de producție crescând în 2020 cu 113 GW comparativ cu anul precedent. Spre comparație, în 2019 au fost adăugați doar 59 GW la capacitatea parcurilor eoliene, comparativ cu anul anterior.


Generarea globală de electricitate pe baza energiei eoliene a fost de aproximativ 1.870 TWh în 2021, comparativ cu 343 TWh în 2010. Dar această cifră trebuie să crească substanțial mai mult, până la 7.900 TWh în 2030, pentru a se atinge obiectivul de zero net emisii.

Recuperarea costurilor n-a fost posibilă

Dar în ciuda creșterii rapide din ultimul deceniu a producției de energie eoliană, companiile realizează că este foarte dificil să transforme puterea vântului în profit. Și problema nu este pe partea de cerere, deoarece aceasta crește substanțial de la un an la altul pe măsură ce guvernele din întreaga lume vor să reducă dependența de combustibilii fosili. Însă cercetarea și dezvoltarea, ca și construcția imenselor ferme eoline nu sunt deloc ieftine, iar recuperarea banilor investiți nu se produce așa cum anticipau companiile.

În iunie 2022, au apărut informații care arătau că unele dintre cele mai mari companii din lume din industria energiei eoliane se înregistrează mari pierderi. Cei mai mari producători de trubine eoliene și generatoare, Vestas Wind Systems, General Electric Co. și Siemens Gamesa Renewable Energy au înregistrat cheltuieli extrem de mari cu materiile prime și logistica provocate de pandemie, când lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte. Acest lucru a venit după o cursă a dezvoltării de noi echipamente, în care marii producători mondiali au concurat între ei, care construiște cele mai înalte și mai puternice turbine eoliene fără să țină cont de costuri, ci doar pentru a fi în top.

Ben Backwell, CEO al grupului Global Wind Energy Council, spune că „ceea ce văd este un eșec colosal al pieței”. Backwell a adăugat: „Riscul este că nu suntem pe drumul spre zero [emisii] nete — iar celălalt risc e reprezentat de dificultățile din lanțul de aprovizionare.”

Pierderi de miliarde

Până în noiembrie 2022, GE estima pierderi de 2 miliarde de dolari pentru divizia sa de energie regenerabilă, în mare parte din cauza inflației și dificultăților apărute pe parcursul lanțului de aprovizionare.

Acest lucru a determinat compania să taie din cheltuieli și vrea să reducă numărul de angajați la nivel global cu 20% pe parcursul unui an. Multe dintre companiile din industria eolienelor au simțit efectele cumulate ale inflației, reducerea stimulentelor fiscale și creșterea ratelor dobânzilor din ultimul an, care s-au adăugat la perturbările lanțului de aprovizionare cauzate de pandemie.

Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, a raportat în 2022 prima pierdere anuală din ultimul deceniu, de aproximativ 1,68 miliarde de dolari. Firma a spus că vânzările de anul trecut au scăzut cu aproximativ 7% și s-a confruntat cu costuri în creștere în mai multe domenii.

Compania a scris în raportul său anual că „Vestas și industria eoliană au fost gata să ofere soluții pentru a aborda criza energetică, dar s-au confruntat cu constrângeri provocate de creșteri ale costurilor, provocări logistice, studii de piață depășite și procesele de autorizare”.

Și Siemens Energy a raportat o pierdere netă de peste 943,48 milioane USD.

Industria se bazează pe subvenții

Ca urmare a acestui mediu neprielnic, experții se întreabă dacă companiile vor putea să recupereze pierderile pentru a se asigura creșterea anuală a capacități de producție a energiei eoliene cu 250 GW, necesară pentru îndeplinirea obiectivului global pentru anul 2030. Din fericire, în ciuda pierderilor de anul trecut, companiile rămân optimiste în privința perspectivelor viitoare.

În SUA, acest lucru a fost parțial realizat de noile credite fiscale și subvenții care vor fi acordate prin Legea de reducere a inflației promulgată anul trecut de președintele Biden. În plus, având în vedere că cererea de energie eoliană va continua să crească în deceniile următoare, dificultățile cu care se confruntă în prezent industria de profil sunt privite ca pierderi temporare pe o traiectorie general pozitivă.

Aaron Barr, un analist la compania de studii de piață Wood Mackenzie, consideră că „piața energiei eoliene este blocată în acest paradox (…) Avem certitudinea unei politici climatice pe termen lung, pe cele mai mari piețe, dar traversăm o perioadă în care întreaga industrie se confruntă cu pierderi financiare”.

Menținerea cererii la un nivel ridicat și acordarea de subvenții mențin optimismul, cu condiția ca guvernele din întreaga lume să ofere în continuare stimulente pentru ca companiile să nu fie descurajate de pierderile mari înregistrate pentru a dezvolta noi proiecte eoliene.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: