duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 martie, 2016

Lege-care-interzice-fumatul-in-spatiile-publiceTextul proiectului de lege care transpune Directiva tutunului, aprobat în ședința de guvern din 24 februarie, a fost modificat înainte de a ajunge la Senat, documentul făcut public inițial fiind înlocuit cu un altul.

Acest fapt a fost semnalat de JTI Secretariatului General al Guvernului și Senatului, compania solicitând îndreptarea unei erori materiale strecurate în Proiectului de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, înregistrat la Senat cu numărul B104/2016.

Potrivit JTI, modificarea adusă proiectului transformă Ministerul Sănătății în reglementator unic al pieței țigaretelor și exclude obligativitatea consultării cu alte instituții, care au competențe în ceea ce privește producția, comercializarea,  și combaterea comerțului ilegal, făcând inutilă existența Comitetului interministerial pe tutun, stabilit printr-o Hotărâre de guvern specială.


În plus, afirmă un comunicat al companiei JTI, atât de disputata Lege de transpunere a Directivei va deveni inutilă, Ministerul Sănătății putând-o modifica prin Ordin. De fapt, intenția este ca Ministerul Sănătății  să poată introduce prin Ordin de ministru, sustrăgându-se aprobării Parlamentului, pachetele generice,  pe modelul Australiei, nu al Uniunii Europene.

Nota de fundamentare a Proiectului aprobat de guvern era ștampilată și semnată de miniștrii din ministerele avizatoare. Textul republicat pe site-ul Guvernului, datat 26 februarie, în forma trimisă Senatului abia pe 4 martie, are doar ștampila Ministerului Sănătății.

„În cazul în care problema semnalată nu este o simplă eroare materială, ci o modificare intenționată, chestiunea este de natură penală”, se arată în sesizarea trimisă SGG și Biroului Permanent al Senatului.

În ce constă modificarea

Articolul 24, alin. 2 din Proiectul aprobat de Executiv în ședința din 24 februarie și publicat pe site-ul Guvernului pe 25 februarie, era formulat astfel: „La inițiativa Ministerului Sănătății, se pot adopta reglementări suplimentare, aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piața din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică…”


Textul articolului a fost modificat în documentul datat 26 februarie, care a ajuns și la Senat, cu următoarea formulare: „Ministerul Sănătății poate adopta, prin ordin al ministrului sănătății, publicat în Monitorul Oficial al României, reglementări aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piața din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică…”

În textul adoptat de Guvern, aprobarea prin ordin  de ministru se referea doar la prevederile  alin. (4), „interzicere categorii produse”, nu și la alin. (2) „standardizare”.

Potrivit directorului JTI Gilda Lazăr:

”Ministerul Sănătății se substituie astfel integral Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun și produselor conexe, constituit prin Hotărârea nr. 776/2015 din 23 septembrie 2015, tocmai datorită complexității domeniului de reglementare (producție și comercializare) și a posibilelor consecințe de ordin economic și bugetar.

Modificarea pune și probleme de tehnică legislativă, în sensul că un Ordin de ministru (care aparține categoriei legislației secundare), nu poate modifica sau aduce adăugiri la o lege.

În același timp, încălcându-se toate principiile transparenței decizionale, nu au fost puse la curent cu modificările nici măcar instituțiile care trebuie să avizeze proiectul de lege. Consiliul Legislativ a emis Avizul nr. 161/26 februarie a.c. pe forma Proiectului de lege trimisă de către Secretariatul General al Guvernului prin adresa nr. 30 / 23 feb. 2016, și nu pe forma modificată a documentului datat 26 februarie, care nu ține cont de sugestiile din Avizul amintit.”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: