vineri

19 aprilie, 2024

17 iunie, 2014

Camera Deputaţilor a respins, luni, un proiect de lege al PDL care prevedea, printre altele, şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Proiectul PDL, depus la Parlament anul trecut, a fost respins, printre altele, cu motivaţia că “este un proiect populist, care nu este însoţit de o analiză de impact”.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că proiectul guvernului privind reducerea CAS va fi trimis miercuri la Parlament.

Argumentele PSD pentru respingerea proiectului PDL

Deputatul PSD Viorel Ştefan a fost unul dintre criticii proiectului PDL, spunând că iniţiatorii “vin cu măsuri populiste în materie fiscală”, iar proiectul “nu este însoţit de o fişă fiscală care să analizeze impactul reducerii CAS, cum cere legea responsabilităţii fiscale”.


Acest lucru a stârnit protestele deputaţilor PDL şi PNL, care au arătat că şi premierul Victor Ponta susţine reducerea CAS, tot cu 5 puncte procentuale.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a fost cel care a explicat că iniţiativa conţinea măsuri pentru crearea de locuri de muncă.

Printre acestea- reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi taxarea cu 30% a veniturilor depistate de ANAF că ar fi obţinute în urma evaziunii fiscale.

Pentru a evita respingerea, deputaţii PDL au propus luni retrimiterea proiectului la comisie. Propunerea nu a fost acceptată, iar 286 de deputaţi au votat ”pentru” raportul de respingere, 33 ”împotrivă” şi 5 s-au abţinut.


Liderul PDL Vasile Blaga a comentat, luni, intenţia Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul privind reducerea CAS: “Noi suntem iniţiatorii unui astfel de proiect de lege şi este în programul nostru electoral din alegerile generale din 2012. Problema este la Guvern.”

Sesiune extraordinară pentru aprobarea proiectului PSD

Conform declaraţiilor de luni ale premierului Ponta, parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie. Pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare ar figura, conform premierului, ratificarea acordului Republica Moldova-UE şi proiectul de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale.

Acest ultim proiect ar urma să fie transmis miercuri Parlamentului.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta.

Măsura, anunţată iniţial cu aplicabilitate de la 1 iulie, nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul Victor Ponta a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Sursele propuse de guvern pentru acoperirea deficitului produs de scăderea CAS

Sistemul public de pensii va pierde anul acesta 1,12 miliarde de lei, prin reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS plătite de angajator, iar în anul 2017 – 7,184 miliarde de lei, potrivit proiectului de lege afişat pe site-ul Ministerul Finanţelor.

În anul 2015, impactul negativ va fi compensat, potrivit notei de fundamentare, prin:

  • creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât şi la plată
  • proiectul pentru combaterea muncii la negru şi a celei gri
  • printr-o recuperare mai mare a debitelor, ca urmare a modificării Legii insolvenţei
  • activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală
  • intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari conform Codului de procedură fiscală şi relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate;
  • întărirea controlului vamal
  • reducerea contribuţiilor va duce la creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi scoaterea altora din zona neagră sau gri, ceea ce înseamnă noi CAS
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: