marți

30 aprilie, 2024

21 mai, 2015

guvernSalariile și sporurile personalului nedidactic ar urma să fie majorate cu 12%, începând cu 1 august, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul Ministerului Educației. Măsura ar costa bugetul de stat aproape 39 de milioane de lei în 2015 și aproape 116 milioane în 2016, iar numărul total al beneficiarilor se ridică la 61.000 de angajați din sistem. Guvernul s-a angajat să majoreze cu 35% salariile personalului nedidactic în următorii doi ani, potrivit acordului semnat înaintea alegerilor prezidențiale.

Măsura vine după ce, miercuri, Camera Deputaților, for decizional, a votat cu largă majoritate dublarea alocațiilor pentru copii, de la 42 la 84 lei, cu un impact de 1,8 miliarde de lei, conform guvernului, decizie care a fost luată deși, inițial, guvernanții și majoritatea PSD s-au opus, invocând lipsa surselor de finanțare.

Ce prevede proiectul de ordonanță privind personalul nedidactic:

Începând cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele  școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de nivelul actual pentru luna iulie.


Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariu de bază de care beneficiază personalul nedidactic se majorează cu același procent de 12%, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Ordonanța are la bază acordul încheiat între guvern și sindicate, la sfârșitul anului trecut, ținând cont de faptul că în Ordonanța de urgență 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice sunt prevăzute creșteri salariale de 5%, începând cu 1 martie și 1 septembrie 2015 numai pentru personalul didactic și didactic auxiliar, omițându-se personalul nedidactic.

În expunerea de motive, guvernul mai argumentează că astfel se dorește eliminarea unor discriminări între diferitele categorii de personal din sistemul de învățământ și se precizează că neadoptarea acestui act normativ ar crea disfuncționalități în sistem.

De acest act normativ ar urma să beneficieze 53.848 de persoane din sistemul de învățământ preuniversitar și alte 7.468 din sistemul universitar, potrivit datelor furnizate de guvern.


De asemenea, oficialii guvernamentali susțin că personalul nedidactic a fost discriminat în condițiile în care, în perioada 2008-2015, salariile acestei categorii profesionale nu au mai fost modificate decât în sensul recuperării pierderilor înregistrate ca urmare a deciziei de reducere cu 25% a veniturilor bugetarilor, în 2010.

Majorarea ar costa bugetul de stat în acest an 38, 6 milioane lei și 115,8 milioane anul viitor, așa cum se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

În plină campanie electorală, cu doar șapte zile înaintea alegerilor prezidențiale, premierul Victor Ponta semna un acord cu sindicatele din învățământ, acord prin care Executivul se angaja la majorarea salariilor profesorilor cu 30% în următorii trei ani, câte 10 procente până în 2017.

Potrivit înțelegerii din noiembrie 2014, guvernul mai promitea elaborarea unei noi legi a educației, deblocarea a 2.500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice în 2016, dar și creșterea salariilor pentru personalul nedidactic cu 35% în următorii doi ani.

Acordul mai stabilea acordarea a 100 de euro, anual, pentru dezvoltare profesională, dar și posibilitatea ca profesorii să iasă la pensie cu trei ani mai devreme față de vârsta legală, fără diminuarea pensiei.

Ministerul Educației a anunțat recent că va lansa în iunie, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a legii educației, fără a da însă detalii în legătură cu prevederile acesteia. Din discuțiile cu sindicatele, noua legea ar putea reintroduce admiterea la liceu, în discuții fiind revenirea la treapta a doua, dar și bacalaureatul profesional.

De asemenea, s-a luat în calcul posibilitatea elaborării separate a unei legi a statutului personalului didactic. Universitățile de top din România, dar și studenții au solicitat recent alocarea, conform legii, a 6% din PIB pentru educație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: