10 august, 2020

Primăriile ar urma să plătească în avans, „cu prioritate față de orice alte obligații de plată”, subvențiile pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice și prețurile reduse facturate populației prin decizii ale autorităților locale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei şi Energiei (MEEMA).

Plăţile ar urma să fie făcute exclusiv în conturile escrow la care au acces şi productătorii de energie termică.

MEEMA a constatat că „în practică, în lipsa unui cadru legislativ adecvat, asigurarea din bugetele locale a acestor sume nu a constituit o prioritate pentru autoritățile publice locale, generând blocaje financiare majore, care au avut drept consecință intrarea în procedura de insolvență a producătorilor și/sau a furnizorilor de energie termică”, potrivit notei de fundamentare a proiectului citat.


Primăria Muncipiului Bucureşti (PMB) este vizată explicit: „Întrucât Municipiul București nu a reușit să respecte angajamentele de plată a fost pus în pericol serviciul de încălzire centralizată a populației din Municipiul București”.

Datoriile de pe lanţul energiei termice din Bucureşti fac obiectul confruntării dintre producătorul de energie termică ELCEN și companiile PMB de distribuție de energie termică, RADET – aflată în faliment și Termoenergetica, nou înființată pentru a prelua activitatea RADET, dar care a acumulat deja noi datorii, de 422 de milioane de lei, potrivit unui comunicat ELCEN din 21 iulie, citate Agerpres.

Ca urmare, ELCEN spunea că o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale şi către prestatorii de servicii auxiliare. Ministerul Economiei este acţionarul principal al Romgaz (SNG).

ELCEN a avertizat chiar că ar putea cere insolvenţa şi Companiei Municipale Termoenergetica, „ca urmare a faptului că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 – mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei”.

Procedura escrow


De asemenea, odată aprobată, ordonanţa în discuţie va obliga primăriile să vireze doar în conturile banacre „escrow” deschise de producători şi distribuitori, altfel vor fi amendate de către Ministerul Finanțelor Publice cu amenzi cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei, „dacă contravențiile nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerată,e potrivit legii penale, infracțiuni”.

Tot în conturile escrow se vor vira, de la bugetele locale, şi alocările care să compenseze, integral, „pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici al căror capital social majoritar aparține unității adminstrativ – teritoriale”.

Adoptarea în regim de urgenţă a ordonanţei nu poate fi amânată, potrivit notei sale de fundamentare, „având în vedere că, în situaţia neadoptării de urgenţă a măsurilor propuse, se pune în pericol interesul public general constând în satisfacerea nevoilor esenţiale ale colectivităţilor legate de alimentarea cu apă caldă menajeră și agent termic şi poate fi afectată calitatea vieţii cetăţenilor comunităţilor locale, poate conduce la un blocaj al activităţii privind asigurarea serviciului public de interes economic general, în sarcina unor autorităţi ale administraţiei publice locale“.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: