miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2018

510867580

Durata proceselor din categoria contencios administrativ și fiscal vor dura mai puțin, dacă parlamentarii vor aproba modificările propuse la Legea nr. 554/2004 într-un proiect înregistrat la Camera Deputaților.

Conform notei de fundamentare, vor fi eliminate mecanismele procedurale care generează mari întârzieri fără însă a aduce un beneficiu procesual care să le justifice.

Proiectul, inițiat de câțiva parlamentari PSD, printre care și fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc, vizează „reducerea duratei proceselor având în vedere perioadele excesiv de lungi de soluţionare a cauzelor în materia contenciosului administrativ, cu consecinţe economice importante asupra unor instituţii publice sau agenţi economici, cu afectarea unor drepturi ale angajaţilor, precum şi supraaglomerarea instanţelor de judecată învestite cu soluţionarea acestui tip de acţiuni”, după cum menționează nota de fundamentare a proiectului.


„Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică speciale nu se prevede astfel”, se arată în propunerea de modificare a alin. (1) al art. 10 din legea 554/2004.

În prezent, activitatea instanţelor este dominată de contenciosului administrativ, care reprezinta aproximativ 30% din activitatea tribunalelor şi curţilor de apel şi aproape 40% din activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La nivelul ICCJ, în materia contenciosului administrativ, încărcătură mare de cauze pe complet de judecată a determinat ca între data sesizării instanţei şi data acordării primului termen de judecată să treacă o perioadă medie de 2 ani, fiind o ingerinţă în dreptul justiţiabilului – instituţie publică sau cetăţean – la soluţionarea în termen rezonabil a cauzei sale.

Diversitatea de litigii cu care este învestită în calea de atac ÎCCJ nu justifică întotdeauna competenţa de soluţionare specială, cum sunt cauzele privind corecţii financiare cu valori de aproximativ 1.000 de lei, care se soluţionează în ani.


Iniţiatorii vor ca durata de soluţionare a dosarelor să fie redusă şi, de asemenea, să fie eliminate acele mecanisme procedurale ce generează mari întârzieri fără a aduce un beneficiu procesual care să le justifice.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: