Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Proiect: Ministerul Finanțelor vrea să dea administrațiilor locale împrumuturi din veniturile din privatizare
de Vladimir Ionescu , 15.8.2018
Un proiect de ordonanţă a Guvernului propune ca unităţile administrativ teritoriale să poată solicita împrumuturi din veniturile din privatizare, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale ar putea cere MFP, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 800.000.000 de lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.
Conform proiectului, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita astfel de împrumuturi inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.
În comunicat de precizează că rata de dobândă este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, iar rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.
Marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.
Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.
Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018. Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, documentaţia pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
Rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora.
Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi.
Proiectul a fost pus în deybatere publică de Ministerul Finanţelor Publice.