joi

25 aprilie, 2024

21 martie, 2024

Guvernul a aprobat în ședința de joi modificările legislative necesare pentru ca persoanele ce au părăsit țara pentru a scăpa de pedepsele penale să deconteze costurile repatrierii lor.

Proiectul de lege, care va fi trimis Parlamentului, se erferă doar la persoanele date în urmărire internațională și conține soluții pentru ambele situații posibile:

  • când fugarul se sustrage de la urmărire penală şi judecată – cheltuieile statului vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanţă, devenind astfel cheltuieli de judecată suportate în baza hotărârii definitive de condamnare

  • când fugarul este deja condamnat şi se sustrage, cheltuielile cu aducerea fugarului în ţară vor fi recuperate printr-o acţiune în instanţa civilă.

(Citește și: Cătălin Cherecheş, fost primar în Baia Mare, este extrădat din Germania)

Peste 10 milioane de lei, cheltuielile din 2023 penrtu aducerea în țară a fugarilor


Conform Expunerii de motive ce însoțește proiectul de modificare a legii, pentru predarea/preluarea acestor persoane, în anul 2023 au fost organizate un număr de 587 de misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne, instituția competentă pentru aducerea în țară a persoanelor condamnate care au părăsit țara pentru a evita executarea pedepsei.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune însă că în 2023, statul român a cheltuit 10.025.000 lei pentru 803 persoane aduse în ţară, ”o sumă relevantă care ar putea fi redirijată către sistemul penitenciar, către noi sedii de instanţe, modernizarea lor”.

Modificările legislative operate pentru recuperarea cheltuielilor de repatriere

Pentru a putea fi aplicată această nouă regulă, a decontării cheltuielilor fugarilor, Guvernul a adăugat trei alineate noi la articolul 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală:

  •  „(6): Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecății, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.”

  • „(7): Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru.”

  • “(8): Categoriile cheltuielilor prevăzute la alin. (7) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne.”

Fenomenul „fugarilor” este în creștere în ultimii ani, așa cum rezultă din următoarele date:

  • în anul 2020 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.260 de persoane;

  • în anul 2021 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.420 de persoane;

  • în anul 2022 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.574 de persoane;

  •  în anul 2023 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.530 de persoane.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: