sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 septembrie, 2021

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care Banca Națională a României (BNR) capătă competențe sporite, inclusiv în privința supravegherii respectării de către holdingurile financiare a cerințelor prudențiale la nivel consolidat.

Proiectul de lege urmează să modifice OUG 99/2006, dedicată sectorului bancar, pentru a transpune Directiva UE 878/2019 în legislația națională, operațiune care a avut termen sfârșitul anului trecut.

Cum intră holdingurile financiare sub controlul BNR


„Banca Națională a României este autoritatea competentă cu privire la aprobarea și supravegherea societăților financiare holding și a societăților financiare holding mixte, care sunt responsabile de îndeplinirea, pe bază consolidată, a cerințelor prudențiale prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, de Regulamentul (UE) nr. 575/2013, cu modificările ulterioare, precum și de reglementările emise în aplicarea acestora, fără a face obiectul unor cerințe prudențiale la nivel individual”, spune proiectul de lege.

Proiectul de lege prevede cerințele de adecvare a societăților financiare de tip holding, similare celor impuse în cazul băncilor.

Este prevăzută procedura de aprobare a holdingurilor și competențele BNR de supraveghere directă a acestora la nivel consolidat.

Noua lege mai prevede, printre altele:

  • Obligația numirii unor persoane independene în conducerea administrativă a entităților supravegheate – o prevedere recomandată de FMI.
  • Sunt majorate termenele de prescripție pentru sancțiuni până la 5 ani de la data săvârșirii faptei, față de 3 ani în prezent.
  • Condițiile în care BNR poate opri plata dividendelor sau a altor forme de distribuire (prin acțiuni).
  • Condițiile în care BNR poate impune instituțiilor de credit cerințe de a dispune de fonduri proprii suplimentare.
  • Președintele consiliului de administrație nu poate ocupa o funcție executivă, cu excepția celei de director general, cu aprobarea BNR.
  • Băncile vor raporta cum își plătesc angajații și diferențele de remunerație între femei și bărbați. Este prevăzută neutralitatea remunerării din punctul de vedere al genului.

(Descărcați AICI proiectul de Lege privind modificarea OUG 99/2006 privind instituțiile de credit șiadecvarea capitalului)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: