joi

18 aprilie, 2024

31 mai, 2018

Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială urmează să fie transformat în Autoritate de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, ocazie cu care va ieși din subordinea ministrulului Economiei și va trece în subordinea prim-ministrului.

Organismul va căpăta statut de instituție publică cu personalitate juridică, calitatea de ordonator principal de credite, precum și autonomie decizională, organizatorică și funcțională, scrie în Nota de Fundamentare a unei Ordonanțe de Urgență care va modifica cadrul legal în materie emis în 2002.

(Descărcați AICI Nota de Fundamentare a OUG)

„Ca instituție care are ca scop monitorizarea operațiunilor de compensare care se desfășoară în domenii diverse, de importanță strategică națională, precum apărare, ordine publică, siguranță națională, dar și industriile de vârf, este esențial ca instituția să urmeze o strategie guvernamentală coerentă, pe termen lung, a României, cu un lanț de decizie simplificat, dar eficient”, argumentează documentul descoperit de Profit.ro.


Executivul are în vedere asigurarea finanțării prin subvenții din bugetul Secretariatului General al Guvernului, dar și legiferarea de surse de venituri proprii ale Autorității:

  • încasări din cote procentuale aplicate la valoarea obligației de compensare,
  • încasări din furnizarea unor materiale documentare contra cost, încasări din tarife pentru activități de consultanță și asistență acordate potențialilor contractanți și altor firme interesate, precum și
  • încasări din „alte activități” și „orice alte surse prevăzute de lege”.

Autoritatea ar urma să fie de condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, asistat de un vicepreședinte, numit tot de premier, la propunerea președintelui Autorității. Acesta din urmă va îndeplini atribuții de ordonator principal de credite în domeniile sale de competență.

Structura organizatorică a Autorității, numărul de posturi (60, în afară de demnitari), statul de funcții și statul de personal se vor aproba prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea președintelui Autorității.

Personalul Autorității va fi salarizat la nivelul autorităților cu atribuții similare, precum Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, potrivit legii.


Documentul citat mai spune că, la sfârșitul anului 2017, operațiunile aferente acordurilor de compensare semnate de România aflate în derulare însumează o valoare totală de 96 milioane euro.

Valoarea nominală a tranzacțiilor reprezintă, după caz, valoarea efectivă a contractelor de export, valoarea donațiilor de echipamente, sau valoarea transferului de tehnologie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: