22 septembrie, 2021

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică. Până acum perioada era de cel mult 6 luni.

Prima plafonare a prețurilor ar putea avea loc la 3 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței.


Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea prețurilor variabile („prețuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea crește (sau scădea) în funcție de evoluțiile pieței.

Totodată sunt prevăzute și alte modificări ale pieței cerute de furnizori, inclusiv pentru a putea administra riscurile prin instrumente derivate.

Plafonarea prețurilor – temporară și de orice durată

Guvernul va trebui să aștepte propunerea Autorității în Energie (ANRE) și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și să aibă avizul Consiliului Concurenței pentru a „interveni în formarea prețurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică”.

Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toți clienții casnici, ca și pentru microîntreprinderi.


Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervențiile publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice către clienții casnici și către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenții publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică”.

Intervenția se va face „după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, potrivit proiectului de OUG citat.

„Oricare și toate intervențiile publice în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie:

  • să urmărească un interes economic general și să nu depășească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general;
  • să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii și verificabile;
  • să garanteze accesul egal la clienți al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune;
  • să fie limitate în timp și proporționale în ceea ce privește beneficiarii lor;
  • să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu”, prevede proiectul.

Notificarea trimisă la Comisia Europeană trebuie să explice:

  • motivele „pentru care obiectivul urmărit (prin intervenție) nu putea fi atins într-o măsură satisfăcătoare cu ajutorul altor instrumente”,
  • modul în care sunt îndeplinite cerințele prevăzute mai sus și
  • efectele măsurilor notificate asupra concurenței.

„Notificarea descrie categoriile de beneficiari, durata măsurilor și numărul clienților casnici afectați de măsuri și explică modul în care au fost stabilite prețurile reglementate.”, mai spune ordonanța.

Proiectul de OUG survine înainte ca Guvernul să fi finalizat o schemă a de compensare a scumpirilor la energie, promisă pentru această săptămână.

După ce premierul Florin Cîțu a declarat că Guvernul analizează plafonarea prețurilor, atât ministrul Energiei cât și președintele Consiliului Concurenței au criticat metoda.

Plafonarea prețurilor este o operațiune riscantă, pentru că după ce perioada de plafonare se termină, vânzătorii sunt d=tentați să crească exagerat prețurile, potrivit specialiștilor.

Cum vor putea furnizorii să schimbe prețurile deja contractate

Modificarea tarifelor la electricitate s-ar putea face zilnic, potrivit proiectului de ordonanță.

Se introduce posibilitatea încheierii de contracte de furnizare „cu prețuri dinamice (…) care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua urmatoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pieței”.

Consumatorii și-ar putea afla apărarea la ANRE, care „monitorizează evoluțiile pieței, evaluează riscurile pe care le pot implica ofertele și contractele de energie electrică la prețuri dinamice și ia măsuri în privința practicilor abuzive”.

Introducerea prețurilor dinamice este posbilă doar după dotarea cu contoare inteligente, care pot transmire în timp real datele de consum.

Totodată, se introduc tranzacțiile cu instrumentele derivate pe piața angro, a căror absență a fost invocată de furnizori ca motiv al scumpirilor exagerate.

„Pentru a permite protecția participanților la piața împotriva riscurilor de volatilitate a prețurilor pe baza pieței, și pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investițiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacționabile la bursa într-un mod transparent”.

(Citiți și: „Marii jucători din Energie se așteaptă la mari scumpiri la electricitate de anul viitor”)

În același scop se vor putea tranzacționa contractele de furnizare pe termen lung, care devin negociabile pe piețele extrabursiere, sub rezerva respectarii legislației europene în domeniul concurenței”.

(Descărcați AICI proiectul OUG de modificare a Legii Energiei nr 123 / 2012)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: