vineri

29 martie, 2024

5 decembrie, 2011

Liderii patronatelor și sindicatelor, la discuții cu Guvernul (Foto: Guvernul României)

Guvernul vrea să dea unor organizaţii patronale posibilitatea să negocieze contractele colective de muncă la nivel sectorial deşi nu au reprezentativitate pe sectoarele economice respective.

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care se stabilesc sectoarele de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă, conform noii Legi a dialogului social.

Potrivit proiectului de HG intrat în posesia cursdeguvernare.ro, patronatele au obţinut de la reprezentanţii Guvernului posibilitatea ca organizaţiile patronale care nu au reprezentativitate pe anumite domenii definite de codul CAEN să poată mandata alte patronate cu reprezentativitate în alte domenii să negocieze în locul lor cu sindicatele contractele colective de muncă la nivel sectorial.


Facilitatea avantajează companiile care au activități multiple și care se regăsesc în organizații patronale creprezentative pe anumite sectoare, acestea putând astfel să influențeze negocierile și în domeniile în care nu fac parte din organizații patronale reprezentative.

Astfel, la şase sectoare de activitate se pot face delegări patronale.

De exemplu, în sectorul Transporturi terestre şi servicii conexe, organizaţiile patronale pot să mandateze la negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă şi patronate reprezentative în domenii recunoscute prin codul CAEN ca ”depozitare si activitati auxiliare pentru transport, depozitări, manipulări, alte activităţi anexe transporturilor”.

Un alt exemplu este cel al sectorului ”Energie, petrol, gaze şi minerit energetic”, care conţine, printre altele domeniile CAEN distribuţia gazelor, transportul combustibililor gazoşi prin cnducte. Patronatele din acest sector pot mandata să negocieze contracte colective de muncă organizaţii patronale din domenii ca activităţile de telecomunicaţii prin reţele cu cablu sau activităţile de consultanţă pentru afaceri şi management.


Posibilitatea oferită patronatelor, de a delega mandatul pentru negocierea contractelor colective incomodează sindicatele, care se pot trezi astfel la masa negocierilor cu organizaţii patronale fără legătură cu domeniul de activitate al salariaţilor respectivi.

În schimb, la negocierile pentru noile sectoare de activitate, sindicatele au obţinut de la Ministerul Muncii segmentarea sectorului referitor la comerţ.

Iniţial, Ministerul Muncii prevăzuse un mare sector Comerţ, care cuprindea aproximativ 700.000 de salariaţi, astfel încât federaţiile sindicale şi patronale din domeniu reuşeau cu greu să obţină reprezentativitatea.

În urma negocierilor, sectorul Comerţ a fost spart în 20 de activităţi CAEN, astfel încât sindicatele pot obţine mai uşor reprezentativitatea pe fiecare domeniu, pentru a negocia contractul colectiv de muncă.

Proiectul de HG urmează să fie dezbătut și marți în Consiliul Național Tripartit, condus de premierul Emil Boc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: