joi

25 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2020

Ministerul Fondurilor Europene a publicat un proiect Ordonanţă de urgență „ pentru suspendarea, modificarea și completarea unor prevederi din OUG 130/2020” privind acordarea de sprijin financiar IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile.

Noul proiect de ordonanță prevede câteva modificări majore pentru schemele de granturi destinate IMM-urilor, respectiv creșterea categoriilor de beneficiari, suplimentarea fondurilor pentru Măsura 2, destinată finanțării capitalului de lucru și introducerea de noi coduri CAEN precum și introducerea posibilității de a realoca fonduri între schemele de granturi. Iată principalele modificări.

Valoarea proiectelor finanțate prin Măsura 2, granturi capital de lucru, majorată

Bugetul initial al Măsurii 2 prevăzute în OUG 130/2020 a fost de 350 de milioane de euro. După depunerea proiectelor, Executivul a anunțat că acesta va fi majorat cu 500 de milioane de euro.


Proiectul de OUG al Ministerului Fondurilor Europene propune un buget total de 1,06 miliarde de euro pentru proiectele depuse în cadrul Măsurii 2.

„Luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226) coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor propunem modificarea articolului 11 alineatul (4), în sensul că, pentru aplicațiile de finanțare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari”, se menționează în programul de OUG.

Scăderea pragului cifrei de afaceri pentru beneficiarii de micro-granturi

Proiectul de OUG prevede scăderea pragului cifrei de afaceri a IMM-urilor ce pot beneficia de Măsura 1, prin care se acordă granturi de 2.000 de euro. „Pentru menținerea pe piață a întreprinderilor care au fost înființate în cursul anului 2019 și care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 5.000 euro, deci care au  în general, o rata mare de eșec în piață și în particular, o mai mare incertitudine de supraviețuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată propunem și finanțare acestora prin  modificarea prevederilor de la art. 6 lit. b). Pentru un IMM  înființat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micro-grantului se calculează prin înmulțirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro”, se menționează în proiectul de act normativ.

Măsura 1 a fost lansată pe 12 octombrie, IMM-urile putând depune solicitări până pe 21 octombrie. Pe 28 octombrie, premierul Ludovic Orban a solicitat relansarea programului de micro-granturi și scăderea pragului cifrei de afaceri a potențialilor beneficiari.

Relocarea de fonduri între programe


Până în prezent, au fost lansate Măsurile 1 și 2 prevăzute în OUG 130. Prima măsură a avut alocat un buget de 100 de milioane de euro, valoarea solicitărilor fiind sub acest nivel, iar cea de-a doua un buget de 350 de milioane de euro, supra-subscris de aproape 2 ori. Prin proiectul de OUG, Ministerul Fondurilor Europene propune realocarea de fonduri între cele trei scheme de granturi.

„Bugetele celor 3 tipuri de granturi sunt indicative și pot suferi modificări în funcție de nevoile IMM-urilor în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanță de urgență, deoarece sumele care nu au fost utilizate pentru unele acțiuni să se poată transfera către acțiunile unde există proiecte depuse peste bugetul alocat initial”, se menționează în proiectul de act normativ.

Creșterea categoriilor de beneficiari

Proiectul mai prevede suplimentarea codurilor CAEN și domeniilor din care provin firmele ce pot beneficia de granturi, după cum urmează:

  •  Introducerea în categoria beneficiarilor pentru toate măsurile a ONG-urilor cu activiate economică și sportivă;
  • Introducerea în categoria beneficiarilor de micro-granturi a altor  profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfăşoară profesii liberale;
  • Introducerea de noi domenii de activitate, respectiv viticultură, distribuirea de bunuri;
  • Acordarea granturilor pentru capital de lucru și ONG-urilor cu activitate economică din domeniile cultură şi sport, cât şi celor de utilitate publică din domeniul social;
  • Introducerea de noi coduri CAEN pentru granturi pentru capital de lucru.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: