fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Proiect de OUG împotriva scurtării pedepselor pentru ”deținuții scriitori”

de Vladimir Ionescu 29.1.2016

inchisoareMinisterul Justiției a publicat pe site-ul instituției proiectul de ordonanță de urgență prin care este abrogat articolul ce le permite deținuților să își reducă pedeapsa cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică elaborată după gratii.

Deținuții vor putea în continuare să scrie și publice, dar această activitate nu va mai putea fi folosită pentru eliberarea înainte de termen.

Posibilitatea de a se elibera înainte mai devreme în acest mod a dus la un abuz de drept,  deturnând instituția de drept penal ce permite calcularea pedepsei  considerată ca executată pe baza muncii prestate.

Astfel, dacă în 2006 nu exista nicio persoană care să fi publicat de după gratii vreo lucrare, în acest moment în penitenciarele din România există 63 de persoane care au aprobare pentru pregătirea a 103 lucrări cu caracter științific, se arată în nota de fundamentare a ministerului.

Fenomentul a apărut odată cu condamnații pentru corupție proveniți din rândul demnitarilor și al înalților funcționari, adică pe măsură ce DNA a început să înregistreze victorii în instanță.

 • 2006 – 0 lucrări;
 • 2007 – 4 lucrări;
 • 2008 – 2 lucrări;
 • 2009 – 6 lucrări;
 • 2010 – 3 lucrări;
 • 2011 – 3 lucrări;
 • 2012 – 6 lucrări;
 • 2013 – 14 lucrări;
 • 2014 – 89 lucrări;
 • 2015 – 337 lucrări.

În perioada 01.01.2013-21.12.2015, au fost elaborate și publicate publicate 440 de lucrări științifice, de către 229 de persoane condamnate, atrage atenția ministerul.

De ce este necesară abrogarea, în opinia ministerului:

 • Pedeapsa are și o funcție de reeducare  prin care se urmărește formarea unei noi atitudini față de valorile sociale, dar prin aceste lucrări științifice o persoană privată de libertate nu intenționează să își formeze o conduită corectă față de ordinea de  drept, nerealizându-se, de fapt, scopul și funcțiile pedepsei. Astfel, se creează o contradicție între scopul pedepsei și aplicabilitatea dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată:  lucrările sunt realizate doar formal.
 • Modul în care au fost aplicate textelau determinat o escaladare a situației, cu consecințe nu doar asupra regimului de executare a pedepselor, ci și a valorii operelor lucrărilor științifice în general, provocând o reacție puternică din partea societății civile și a mediului academic de respingere a golirii de conținut a activității de cercetare științifică.
 • Impactul negativ asupra încrederii în actul de justiție. Apare ideea de justiție formală, în care persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea unor infracțiuni își execută pedeapsa în mod formal, prin utilizarea abuzivă și deturnarea de la scopul reglementării a anumitor prevederi legale.
 • Abrogarea trebuie făcută prin OUG, fiindcă amânarea deciziei ar conduce la perpetuarea folosirii abuzive a acestui beneficiu, alte persoane care pregătesc acum astfel de lucrări putând beneficia și el în mod incorect de reducere.

Ce propune prin abrogare:

“Partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate și/sau a instruirii școlare și formării profesionale va avea în vedere numai prestarea acelor activități care pot fi controlate de către autoritățile statului (fie ele administrative sau jurisdicționale) și care au capacitatea de a evita folosirea abuzivă a dispozițiilor legale în vederea obținerii unui beneficiu formal, nefundamentat de o schimbare reală a comportamentului persoanei condamnate.

Cu alte cuvinte, pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, va privi prestarea de muncă remunerată, de muncă neremunerată, de munca pe timpul nopții ori, după caz, participarea la cursurile de școlarizare pentru formele de învățământ general obligatoriu sau la cursurile de calificare ori recalificare profesională”, se explică în nota de fundamentare.

CSM dorește înăsprirea legii, nu abrogarea prevederii

CSM și ministrul Justiției, Raluca Prună, nu au ajuns joi la un acord în privința modului în care ar trebui rezolvată inflația de “lucrări științifice” pe care condamnații le scriu în timpul detenției pentru a scăpa de câte 30 de zile de închisoare cu fiecare carte publicată.

Plenul CSM a stabilit în ședința de joi, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, ca reglementarea să fie păstrată, dar cu unele intervenții care să introducă o serie de criterii foarte clare pentru stabilirea caracterului științific al lucrărilor și pentru procesul de elaborare a acestora.

S-ar pune astfel ordine în întregul mecanism și cei care într-adevăr doresc și pot elabora asemenea lucrări ar beneficia în continuare de reducerea pedepsei ca urmare a muncii intelectuale.

Altfel, a explicat judecătorul Adrian Bordea, membru CSM, se va ajunge la discriminare între munca fizică (reglementată foarte clar și care ar rămâne în lege) și cea intelectuală (care va fi eliminată).

De aceea, CSM recomandă păstrarea facilității în anumite condiții:

“Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig”, a spus judecătorul, citat de Agerpres.

Președintele Consiliului, Mircea Aron, a invocat dezbaterea publică declanșată după numeroasele dezvăluiri având acest subiect și a conchis că, până la urmă, decizia este una de politică publică și oricare ar fi ea, aparține inițiatorului, adică Ministerului Justiției.

Avizul CSM, de respingere a abrogării prevederii, este unul consultativ.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.1.2016

Un raspuns

 1. Gigel
  1.2.2016, 8:43 pm

  Singura realizare a guvernului Ciolos: a dat cu pruna in detinuti.

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Europa

AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract

Iulian Soare

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult