sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2017

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect unei legi privind administrarea și valorificarea participațiilor statului, care va permite instituțiilor acestuia să cumpere acțiuni la companii în care are deja participații sau la alte companii private.

„În vederea consolidării poziției sale de acționar, statul, prin intermediul instituţiilor publice implicate, poate cumpăra acţiuni, inclusiv prin mecanisme ale pieţelor de capital, la operatorii economici de stat sau privați”, se spune în ptroiectul de lege.

În acest scop, „instituția publică implicată va efectua o analiză economico-financiară, juridică și de oportunitate, care se fundamentează pe următoarele principii:

  • asigurarea transparenței fondurilor publice alocate și utilizarea eficientă a acestora;
  • rentabilitatea investiției în acțiunile societății;
  • respectarea normelor naționale și europene în materie de ajutor de stat și concurență”.

Finanţarea cheltuielilor legate de operaţiunile necesare cumpărării de acţiuni „se asigură din bugetele de venituri şi cheltuieli, aferente activităţii de privatizare ale instituţiilor publice implicate și din alte surse, legal constituite, potrivit legii”.

Majorarea participaţiilor

Expunerea de motive precizează că „legislaţia în vigoare nu permite Statului Român să achiziţioneze acţiuni la societăţi, nefiind până în prezent reglementat mecanismul prin care statul, la rândul său, ca şi ceilalţi acţionari, să îşi poată consolida poziţia de acţionar.”

Iniţiatorul legii consideră că „este necesară constituirea cadrului legal care să permită şi să stabilească acest mecanism, având în vedere faptul că, statul trebuie să acţioneze în interes public, spre beneficiul tuturor cetăţenilor săi. Prezenţa statului ca acţionar trebuie văzută ca având o motivaţie mult mai largă decât cea a unui investitor privat, pornind de la nevoile pe care statul trebuie să le acopere, atât de natură economică, cât şi socială”, potrivit documentului citat.

Statul va putea investi prin aport de numerar în companiile în care deţine capitalul majoritar „ cu acordarea dreptului de preferință celorlalți acționari, conform dreptului societar, în vederea menținerii cotei de participare la capitalul social”.


Este prevăzută şi conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de stat asupra operatorilor economici, caz în care, însă repsectarea dreptului de preferinţă a celorlalţi acţionari nu mai este precisă, după cum nici în cazul conversiei în acţiuni a dreptului de proprietate asupra terenului.

Totuşi, dacă majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor se realizează după privatizarea societăţii, „cumpărătorul sau succesorul în drepturi al acestuia are drept de preferinţă la cumpărare de la instituţia publică implicată a unui număr de acţiuni nou emise necesare menţinerii cotei de participare la capitalul social, existentă anterior majorării acestuia cu valoarea terenurilor”.

În schimb, acționarii societăţilor nelistate la bursă „pot să îşi exercite dreptul de preferinţă la cumpărarea acțiunilor, în termen de maximum 15 zile de la publicarea anunţului de vânzare de către instituţia publică implicată, daca în actul constitutiv nu se prevede un termen, la un preţ de cumpărare cel puţin egal cu preţul de ofertă.

Totodată, instituţiile publice pot înfiinţa prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi în România şi în străinătate.

„Decizia privind înfiinţarea de societăţi sau majorarea capitalului social are ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică şi de oportunitate, care se fundamentează pe următoarele principii:

  • promovarea concurenţei între operatorii economici;
  • garantarea tratamentului egal şi nediscriminatoriu al acestora;
  • asigurarea transparenţei fondurilor publice alocate şi utilizarea eficientă a acestora;
  • dezvoltarea regională fundamentată pe considerente sociale, economice şi de mediu;
  • respectarea prevederilor naţionale şi europene incidente în materia ajutorului de stat.

Vânzarea participaţiilor

Pe de altă parte, proiectul precizează că instituţiile sale îşi pot vinde participaţiile de capital la companii „la preţul de piaţă rezultat din raportul dintre cerere şi ofertă, chiar dacă acest preţ este inferior preţului de ofertă stabilit de instituţia publică implicată”.

Vânzarea poate fi făcută participațiile prin următoarele metode:

  • specifice pieţei de capital;
  • negociere;
  • licitaţie cu strigare sau cu ofertă în plic;
  • orice combinaţie a metodelor de mai sus.

Întocmirea unui raport de evaluare de catre un evaluator autorizat este obligatorie DOAR pentru vânzarea unui pachet mai mare sau cel puţin egal cu 50% din capitalul social al operatorului economic, spune proiectul.

Proiectul prevede şi posibilitatea ca operatorii economici la care statul sau o unitate administrativ teritorială este acţionar majoritar să poată vinde sau încheia contracte de leasing imobiliar pentru active aflate în proprietatea lor, cu aprobarea adunării generale a acţionarilor.

Consultaţi aici  – LINK proiectul de Lege privind administrarea si valorificarea participatiilor statului

În prezent, statul deţine participaţii majoritare la întreprinderile publice care acţionează în domeniile:

  • monopolului natural – infrastructura de transport, de energie electrică şi de gaz natural, apă, etc.;
  • controlul asupra resurselor naturale – energia şi mediul, inclusiv sectoarele silvic, minier şi hidrologic;
  • serviciilor publice – de transport public, servicii poştale, etc.
  • apărării şi securităţii naţionale.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: