vineri

26 aprilie, 2024

18 mai, 2016

casa locuinta serviciuStatul intenționează să construiască 6.500 de locuințe de serviciu pentru funcționari publici, în toată țara, până în 2020, potrivit unui proiect de Hotărâre de guvern pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Costul total al acestui Program este de aproape 1,3 miliarde de lei (din 2017 și până în 2020, inclusiv), bani din care vor fi construite cele 6.500 de locuințe.

Cifrele Programului „Construcţia de locuinţe de serviciu”:

  • Se vor contracta 8.500 de locuințe
  • Se vor construi 6.500 de apartamente
  • Suprafața construită desfășurată pe apartament va fi de 81 de metri pătrați
  • Costul unui apartament va fi de 40.000 de euro
  • Costul unitar va fi de 500 de euro pe mp, inclusiv TVA
  • Prețurile nu conțin contravaloarea lucrărilor tehnico-edilitare

Conform legii, locuințele de serviciu se finanțează din bugetul de stat și bugetele locale, dar, menționează Hotărârea de guvern aflată în dezbatere publică, administrațiile locale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a-și permite astfel de alocări.

MApN și-a vândut locuințele de serviciu, acum le plătește angajațiilor subvenții pentru chirie

Poliția și Armata au avut mereu locuințe de serviciu, dar după Revoluție le-au vândut, de cele mai multe ori pe sume derizorii.

Nota de fundamentare a HG amintește de deficitul de locuințe al Ministerului Apărării Naționale – la nivelul întregii țări, necesarul este de 14.929 apartamente, în 53 de localități.

MApN compensează chiria angajaților săi, suma totală cheltuită anual în acest scop fiind de 135,5 milioane de lei, pentru 20.366 de cadre în plată.


Un raport al Curții de Conturi arăta că după intrarea în vigoare a Legii nr. 562/2004, care a permis vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul MapN, în 2013 mai existau doar 462 de locuinţe de serviciu dintre cele 3.740 de locuinţe deținute de instituție în 2004.

„Această situație (deficit – n. red.) este valabilă și pentru funcţionari publici, precum şi angajaţi din instituţii publice centrale şi locale, în domenii care implică mobilitatea acestora în instituții publice centrale sau locale”, se spune în Nota de fundamentare.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii Programului sunt funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale sau structuri aflate în coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea acestora, care nu deţin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire, şi nici nu au achiziţionat după data repartizării unei locuințe de serviciu o altă locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul de dobândire.

Locuințele de serviciu construite prin Program nu pot fi vândute.

Contractele de închiriere, accesorii la contractul de muncă

  • Repartițiile vor fi făcute de comisii de examinare ale autoritățile publice locale sau centrale.
  • În cazul în care există mai multe cereri, autorităţile administraţiei publice locale / centrale vor stabili ordinea de repartizare și modalitățile de diferențiere.
  • Locuințele de serviciu construite prin Program vor fi repartizate personalului propriu al instituțiilor care solicită realizarea acestora, fiind accesorii contractului de muncă sau raportului de serviciu.
  • Instituțiile publice locale / centrale pot încheia protocoale de colaborare prin care stabilesc ca locuințele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituții.
  • Comisiile constituite vor examina cererile pentru locuințele de serviciu construite prin Program, în ordinea de prioritate stabilită şi vor prezenta spre aprobare conducerii instituției în cauză lista cuprinzând solicitanţii îndreptăţiţi să primească o locuință. După aprobare, listele se vor afişa la sediile instituțiilor publice respective.
  • Durata contractelor de închiriere va fi stipulată în contractul de închiriere încheiat între părţile contractante, accesoriu la contractul de muncă sau raportul de serviciu.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: