vineri

29 martie, 2024

25 septembrie, 2019

Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale stârnește nemulțumirea producătorilor de apă îmbuteliată. Terenurile din jurul resurselor de apă ar intra în proprietatea statului, iar redevențele nu sunt diferențiate în funcție de calitatea apei.

Schimbările impuse de lege vor duce la scumpirea apei la raft, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA), citat de Mediafax.

„Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria şi, implicit, consumatorul”, a declarat preşedintele APRIA, George Ristea, care a invocat faptul că producătorii nu au fost consultați.


Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte o redevenţă de 4,0 Euro/m3. Redevenţa va reprezenta 6% din preţul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri.

„Se constată ca nu vor mai fi diferenţe între categoriile de apă, iar pentru populaţia României cu venituri mici va fi restricţionat accesul la o apă potabilă de calitate la un preţ mic”, a explicat George Ristea.

Naționalizare mascată?

Noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de „naţionalizare”, potrivit sursei citate.

Statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul – adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă – să ofere statului drum de acces pe terenul societăţii comerciale.


„Folosirea sursei şi îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate”, a mai spus preşedintele APRIA.

APRIA mai acuză faptul că instabilitatea economică determină numeroase schimbări legislative, prin care Guvernul strânge bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin ministerul de resort.

Asociaţia producătorilor  spune că a solicitat consultarea sa în definitivarea proiectului de lege, dorind să ajungă la un acord comun care să nu dezavantajeze cetăţenii României.

Ministerul economiei a pus în dezbatere publică proiectul legii resurselor hidrominerale, care reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum şi apele minerale medicinale şi gazele necombustibile.

Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociaţiile şi companiile din domeniu, însă preşedintele APRIA spune că nu au fost convocaţi la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20.02.2019 şi a fost scos la numai şase zile distanţă şi republicat pe data de 04.03.2019 cu modificări.

„Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns”, a declarat preşedintele APRIA, George Ristea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: