miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2014

Pentru a evita creșterea facturilor populației la energia electrică din cauza subvenționării producătorilor de energie verde, Departamentul pentru Energie a pregătit un proiect de hotărâre prin care plafonează subvențiile în cauză pentru 2014.

În cursul anului 2013, ponderea electricității produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al țării a fost de 41%, peste ținta de 38% asumată de România pentru anul 2020.

Din această cantitate de energie ”verde”, doar 11,1% din consumul final brut a beneficiat de subvenții prin sistemul de promovare prin certificate verzi. Ca urmare, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului casnic a fost de 35 lei pe Mwh. Impactul ar fi fost și mai mare anul trecut, de până la 53 lei pe Mwh, dacă nu ar fi apărut Ordonanța 57 din 12 iunie 2013 care amână acordarea unor certificate verzi pentru toate categoriile de producători de energie ”verde”: eoliană, solară și hidro.


Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre pus în dezbatere publică, datorită creşterii puterii instalate acreditate pentru sistemul de sprijin prin certificate verzi, de la cca 4300 MW la începutul anului 2014 pană la cca 6000 MW la sfarşitul anului 2014, impactul mediu în factura consumatorului final în anul 2014 poate ajunge pană la cca. 83 lei/MWh.

Pentru a evita creșerea accentuată a impactului în factura consumatorului final în proiect se stabilește că subvenția pentru certificate verzi nu poate depăși poderea din 2013, respectiv 11,1% din consumul final brut de energie electrică la nivel național.

România și-a asumat în fața Comisiei Europene ca 24% din consumul total de energie (electrică, termică, toate tipurile de combustibili) din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că această țintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe segmentul de energie electrică, ținta asumată pentru anul 2020 este de 38%, iar ținta intermediară este de 35% pentru anul 2015, astfel că informațiile Departamentului pentru Energie arată că România a depășit deja ambele praguri.


Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt identificate distinct în factura lunară la electricitate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: