vineri

29 martie, 2024

27 octombrie, 2019

thesiliconreview.com

Pentagonul a acordat companiei Microsoft contractul în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru așa-numitul program „Jedi” („Joint Enterprise Defence Infrastructure”), în urma unei mult dezbătute licitații.

Programul se va întinde pe 10 ani și este menit să facă Departamentul Apărării SUA mai funcțional din punct de vedere tehnologic.

La licitație au participat giganții din industria IT&C, Microsoft, Amazon, Oracle și IBM.


Amazon, cel mai mare furnizor global de servicii de cloud, era văzut drept principalul favorit, dar doar până când președintele Donald Trump a început să critice compania.

Amazon spune că analiza comparată a ofertelor „ar duce clar la o altă concluzie”, potivit BBC.

Ce este „Jedi”

„Jedi” este un program prin care Departamentul Apărării vrea să-și înlocuiască rețelele îmbătrânite de calculatoare cu un sistem de stocare modern, în cloud, a datelor.

Potrivit contractului, Microsoft va furniza (printre altele) servicii de analiza pe bază de inteligență articifială și stocare de date militare secrete. Jedi ar urma să ofere forțelor armate un acces mai bun la date stocate în cloud de pe câmpurile de operațiune.


În urmă cu doar o săptămână, Pentagonul a anunțat renunțarea la dischetele „floppy”, care încă mai erau folosite la sistemele de lansare ale rachetelor nucleare. Aceste dischete erau utilizate împreună cu calculatoarele IBM din „seria 1”, de la finele anilor ’70 și considerate de presa americană drept niște „dispozitive din epoca preistorică”, potrivit DIGI24.

Competiția

Compania Amazon a fost văzută drept principalul favorit la câștigarea acestui contract, până în momentul în care președintele Donald Trump a început să se întrebe dacă „procesul de derulare a licitației e unul corect”.

În luna iulie, Donald Trump a declarat că primește „enorm de multe plângeri legate de acest contract, apropo de Pentagon și Amazon” și că administrația sa „va urmări cu mare atenție” desfășurarea licitației”.

Criticile președintelui l-a criticat de mai multe ori pe fondatorul Amazon – miliardarul Jeff Bezos – care este, în același timp și patron al cotidianului Washington Post – o publicație nu neapărat prietenoasă cu locatarul de la Casa Albă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: