marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2017

Programul de iarnă din sectorul energetic va necesita o finanţare totală de 3,5 miliarde de lei, din care:

  • 3,1 miliarde de lei pentru achiziția combustibilului necesar producţiei de energie în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018 şi
  • 412 milioane de lei pentru lucrările de reparaţii ale electrocentralelor, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Energiei.

Din necesarul total de finanţare, producătorii din subordinea Ministerului Energiei au nevoie de 2,5 miliarde de lei, iar cei din subordinea autorităţilor locale de 569 de milioane de lei.

Ministerul Energiei estimează o creştere medie de 1,1%  a consumului luat în calcul pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, faţă de realizările perioadei similare aferente Programului de iarnă anterior, după ce a luat „în considerare o corecție a influenței temperaturiilor medii lunare mai scăzute cu 1-20 grade Celsius”.


Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o creștere a consumului cu 2,4%, iar DEN a prevăzut o creştere a acestuia cu 1,2% faţă de realizările perioadei similare 2016 – 2017.

Ministerul Energiei estimează că, pentru buna desfăşurare a activităţii odată cu începerea sezonului rece, este necesară asigurarea, până la 15 noiembrie 2017, de:

  • stocuri de 1,3 milioane de tone de lignit în termocentralele,
  • stocuri de 500 de milioane de tone de lignit depozitat în cariere,
  • stocuri de 332 milioane de tone de huilă,
  • stocuri de 26,5 milioane de tone de păcură .
  • acumularea unui volum de apă în lacuri de 1,4 miliarde de metri cubi (estimare Apele Române), adică echivalentul unei producţii de energie electrică de 1,6 milioane de MWh (estimare Hidroelectrica).
  • stocuri de 2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 (estimare Transgaz).

Reprezentanţii ministerului explică faptul că necesarul de combustibili este fundamentat pe prognoze care arată o creştere de 1,1% a consumului mediu de energie electrică, în condiţiile unei prognoze hidrologice rezervate, precum şi în condiţiile în care centralele termoelectrice, ce funcţionează pe lignit, vor fi aprovizionate din timp cu cantităţile prevăzute.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul Energiei spune că, „pentru a realiza stocurile de lignit cel puţin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările şi depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roşia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcţionale, şi, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere şi centrale să se desfăşoare în mod corespunzător”, potrivit sursei citate.


Totodată, trei producători de energie în cogenerare care utilizează gaze naturale cu preponderenţă ar putea trece pe consumul de păcură: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi şi Veolia Energie Prahova (CET Brazi).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: