Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

La obiect

Veniturile bugetare: Bulgaria și Polonia au reformat Fiscului, România umblă la taxe și impozite

Consiliul fiscal pune la dispoziția Ministerului de Finanțe, în cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetară, un rezumat al acțiunilor întreprinse de Bulgaria pentru… Mai mult

08.08.2019

Chestiunea

Puterea de cumpărare a salariilor, decuplată de productivitatea muncii

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2018 a fost de 5.127 lei, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de… Mai mult

07.08.2019

Evenimentul

Rectificarea bugetară, primele cifre: PIB-ul recalculat în sus ca să ”scadă” deficitul, cel mai mult se taie la Educație

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Fianațelor prevede o ajustare în sus a PIB-ului, de la 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului,… Mai mult

06.08.2019

Cronicile

Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu

de Sorin Negoiţă 8.2.2012

“Programul de guvernare este elaborat într-un context internaţional încă turbulent, caracterizat de incertitudini economice ridicate la nivel european” – scrie în programul de guvernare cu care ministrul desmnat Mihai Răzvan Ungureanu se va prezenta joi în faţa camerelor reunite ale parlamentului.

Stucturat pe 26 de capitole care ating tot atâtea domenii de activitate, programul se referă la acţiunile şi politica guvernului până după alegerile parlamentare din această toamnă şi instalarea viitorului guvern.

Politica fiscală şi bugetară:

Revizuirea sistemului fiscal, cu asistenta tehnica a FMI, pentru a acoperi lacunele si a spori eficienţa acestuia.

Reducerea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in anul 2012 (in sistem ESA).

Preocupare pentru majorarea prudentă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor, în cazul dacă o vor permite condiţiile economice

Elaborarea şi aprobarea Legii privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici.

Introducerea unui nou regulament la proiectele europene ce va permite reducerea temporara a cotei de cofinanţare cu 10 puncte procentuale.

Inlocuirea treptată a subvenţiilor de la buget acordate sectorului agricol cu fonduri primite din partea Uniunii Europene.

Atingerea nivelului minim al accizelor pentru motorină conform Tratatului de aderare la UE.

Asigurarea unui nivel de 4% din PIB în anul 2012 a cheltuielilor de capital ce corespund investiţiilor cofinantate din fonduri UE, inclusiv din împrumuturi externe.

Analiza, actualizarea şi publicarea strategiei de management al datoriei în mod anual, pana la finele lunii decembrie 2012.

Reducerea numarului taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal, de la 237 in prezent la cel mult 100, conform bunelor practici internationale.

Analiza modalităţilor de taxare a averilor mari.

Companii de stat:

Numirea primilor manageri profesionişti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim, Electrica Furnizare, dar şi demararea proceselor de selectare de manageri profesionişti la toate companiile care se încadrează în prevederile ordonanţei de urgenţă privind guvernarea corporatistă.

Finalizarea proceselor de privatizare pe bursă pachetelor minoritare deţinute la Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Hidroelectrica (10%,) Nuclearelectrica (10%) şi OMV Petrom (9,84%). De asemenea, o altă direcţie de acţiune priveşte finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumin şi ISCIR-CERT şi iniţierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, alături de demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distribuţie ale Electrica şi finalizarea privatizărilor majoritare la Electrica Furnizare şi la cele şase companii rezultate din divizarea Electrica Serv.

Transporturi:

Transporturilor, cele mai importante direcţii de acţiune anunţate sunt vânzarea la bursă a unui pachet de 20% din TAROM pentru revitalizarea companiei, viabilizarea companiilor de cale ferată şi achitarea arieratelor acestora sau începerea lucrărilor la încă 100 km de autostradă şi deschiderea circulaţiei pe alţi 200 km de autostradă, pe tronsoanele Cernavodă – Medgidia (20,5 km), Medgidia – Constanţa (30,8 km), centura ocolitoare Constanţa (21,8 km), centura ocolitoare Arad, lot 1, (12,5 km), Timişoara – Lugoj (9,5 km), Bucureşti – Ploieşti (62 km) şi Sarsig – Biharia (18 km).

O altă măsură prevăzută în programul de guvernare este intensificarea lucrărilor în infrastructura de transport, finanţate prin programul POS T, în vederea atingerii unui volum de investiţii de un miliard de euro în 2012.

Agricultură:

Absorbţia de fonduri europene la nivelul a 2,4 – 2,6 miliarde euro, dar şi creşterea gradului de absorbţie prin PNDR la circa 43% până la mijlocul lunii octombrie 2012, respectiv desfăşurarea în bune condiţii a depunerii de proiecte din PNDR în cele 15 sesiuni – în valoare de 1,56 miliarde euro.

Reducerea evaziunii fiscale în agricultură sau asigurarea la timp a fondurilor (subvenţiilor) către fermieri şi respectarea tuturor termenelor de plată conform legislaţiei în vigoare de către APIA, dar şi continuarea susţinerii activităţilor crescătorilor de animale pe baza programelor speciale pe specii şi a producătorilor agricoli pe diferitele sectoare vegetale în anul 2012.

Energie:

Selectarea noilor investitori şi derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă şi la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, continuarea investiţiilor la centralele hidroelectrice pe Olt Racoviţa şi Câineni şi la instalaţiile de desulfurare CET Işalniţa grupurile 7 şi 8, Craiova 2. De asemenea, se are în vedere înfiinţarea noii societăţi care va administra minele neviabile din Compania Naţională a Huilei şi accesarea ajutorului de stat.

Piaţa Muncii:

Elaborarea unui plan naţional pentru locurile de muncă şi încheierea de parteneriate cu instituţiile care monitorizează piaţa muncii.

Acordarea de subvenţii angajatorilor care angajează femei care au în grijă copii sub vârsta de 6 ani.

Creşterea gradului de ocupare pentru a atinge 65% în anul 2013 şi continuarea eforturilor pentru a atinge ţinta de 70% conform Strategiei Europa 2020.

Educaţie:

Aplicarea etapizată a prevederilor noii Legi a Educaţiei Naţionale, introducerea şi aplicarea programelor şcolare specifice privind predarea limbii materne, limbii române, istoria şi tradiţiile istorice, educaţia muzicală, înfiinţarea unei instituţii de formare continuă pentru perfecţionarea actului de predare în limba maghiară şi constituirea structurilor cu predare în limba minorităţilor (maghiară, germană, după caz) la universităţile multiculturale şi multilingve.

Finanţarea diferenţiată a studiilor de masterat în limbi de circulaţie internaţională şi a celor în limba minorităţilor naţionale, precum şi a doctoratelor în cotutelă cu universităţi de prestigiu din străinătate, dar şi continuarea proiectelor de investiţii în unităţile de învăţământ în vederea modernizării şi dotării acestora.

Sănătate:

Noul guvern îşi propune deblocarea până în luna aprilie 2012 a posturilor din sistemul de sănătate, pentru toate grupele profesionale, în vederea acoperirii necesităţilor urgente de personal. Programul prevede creşterea sumelor alocate pentru asistenţa medicală primară, prin stimularea calităţii, continuarea elaborării de ghiduri clinice şi revizuirea grupelor diagnostice, pe baza colectării şi sintetizării de date privind costurile reale ale procedurilor medicale din România, dar şi extinderea reţelei centrelor de permanenţă, cu prioritate în mediul rural.

Dezvoltarea unităţilor pentru medicina de urgenţă aparţinând Ministerului de Interne: operationalizarea SMURD la întreg teritoriul naţional, operaţionalizarea a 50 de noi echipaje de prim ajutor medical de urgenţă, dotarea serviciilor de urgenţă profesioniste cu 200 ambulante de prim ajutor şi 45 ambulante de reanimare, 235 autospeciale de stingere cu apa şi spuma, 6 autospeciale de interventie la accidente colective, 16 autospeciale de prima cercetare şi evaluare CBRN, 43 autospeciale pentru descarcerări grele şi 6 centre de comanda şi control, prin Programul Operaţional Regional, instruirea a 20 piloti care execută misiuni SMURD, cu elicoptere EC 135, la simulatorul de zbor al Poliţiei Federale Germane din Sankt Augustin, participarea personalului la antrenamentele organizate de Organizaţia REGA – Elveţia, în cadrul Proiectului european REGA – SMURD (Air Rescue Project), în activitati de sprijin (siguranţa zborului, proceduri, echipare, instrumente de planificare a zborului.

Nu se spune nimic despre elaborarea şi votarea noii Legi a sănătăţii în anul 2012 – lucru care putea fi anticipat din declaraţiiloe unor lideri UDMR.

Stimularea natalităţii:

Eliminarea discriminărilor de pe piaţa muncii împotriva mamelor cu copii mici.

Includerea creşelor în nomenclatorul serviciilor sociale, precum şi încurajarea înfiinţării de creşe de către structurile societăţii civile, stimularea structurilor societăţii civile pentru dezvoltarea activităţii de prestare a serviciilor sociale din domeniul protecţiei persoanelor aflate în nevoie.

Atenuarea efectelor măsurilor de austeritate:

Aprobarea în acest an a unei legi privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, după ce UDMR a solicitat aplicarea acestei măsuri pentru funcţionarii publici obligaţi de Curtea de Conturi să restituie sporurile salariale.

Implementarea Legii sistemului unitar de pensii publice şi promovarea legii pensiilor ocupaţionale şi continuarea procesului de raţionalizare a diferitelor tipuri de asistenţă socială acordate atât la nivelul familiilor, cât şi la nivel individual.

Se mai au în vedere măsuri de creştere a veniturilor populaţiei, fie prin măriri directe de salarii, fie prin scăderea CAS.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.2.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Brazilia / Numărul incendiilor din pădurea amazoniană a crescut cu 83%, față de 2018. În iulie au dispărut 2250 km pătrați de pădure tropicală

Iulian Soare

Numărul incendiilor de pădure în Brazilia a crescut cu 83% față de anul trecut, până la 72.000 incendii. Specialiștii spun că defrișările şi seceta sunt… Mai mult

Europa

Angela Merkel către Boris Johnson: Dacă în 30 de zile prezentați alternativa pentru backstop, poate mai discutăm

Iulian Soare

Angela Merkel i-a spus miercuri lui Boris Johnson că ”există posibilitatea”  rezolvării problemei graniței irlandeze astfel încât să fie evitat un Brexit fără acord, însă… Mai mult

Stiri

MAI – un nou șef al serviciului secret și un prefect “detașat” secretar de stat

Vladimir Ionescu

Mihai Fifor continuă schimbările de la conducerea Internelor – miercuri, el l-a înlocuit pe Mihai-Cristian Mărculescu de la șefia  Direcției Generale de Protecţie Internă (DGPI),… Mai mult

Stiri

Rusia reacționează dur după întâlnirea Iohannis-Trump. Kremlinul pregătește „un set de măsuri”

Razvan Diaconu

Situaţia în direcţia strategică vestică continuă să se deterioreze mai ales din cauza întăririi prezenţei NATO, în special în Polonia şi România, fapt care determină… Mai mult

Stiri

România are miercuri, 21 august, cea mai scumpă energie electrică din regiune. Importurile au crescut la peste 1100 MW

Adrian N Ionescu

Piaţa de electricitate din România înregistrează el mai mare preţ spot din regiune, cu livrare miercuri de 63,82 euro pe MWh, sau de 301 lei… Mai mult

Stiri

Victor Negrescu: Președintele PES participă la Congresul PSD

Vladimir Ionescu

Coordonatorul PES activists România, Victor Negrescu (foto), a declarat miercuri pentru Mediafax că președintele PES, Sergei Stanishev, a fost invitat și a confirmat participarea la… Mai mult

Stiri

Document / Guvernul, dat în judecată de elevi pentru plafonarea decontării transportului școlar

Mariana Bechir

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), unul dintre cele mai active ONG-uri de profil, a depus miercuri, la Curtea de Apel Constanţa, o cerere de chemare… Mai mult