marți

16 iulie, 2024

30 martie, 2022

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a scos, marți, în dezbatere publică un proiect de procedură de implementare și grila de punctaj aferentă pentru ediția 2022 a Programului Comerț și Servicii, scrie StartupCafe.

Bugetul alocat schemei de minimis pe anul 2022 este de 50.000.000 lei. MAT estimează că din  acești bani va finanța  aproximativ 170 de beneficiari, ceea ce înseamnă că ajutorul de stat mediu ar urma să fie în jur de 60.000 de euro pe beneficiar.

Firmele selectate trebuie să asigure și cofinanțare proprie.


Înscrierile vor avea loc pe portalul de granturi IMM, timp de 20 de zile, la o dată ce va fi anunțată ulterior de minister.

Conform propunerii de procedură, firmele ar trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate pentru a intra în program, printre care:

  • să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii (IMM),
  • să fie înființate pînă la data de 31.12.2019 inclusiv,
  • să nu aibă datorii la buget,
  • să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului;

Vor fi excluse de la finanțarea Microindustrializare firmele aflate în situaţia în care acționarii sau asociații au/au avut calitatea de asociat sau acționar în altă întreprindere beneficiară de ajutor financiar nerambursabil în cadrul edițiilor Start-up Nation, sau în cadrul măsurii “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130/2020 (ajutoare COVID-19), sau în schema  HoReCa (OUG 224/2020).

Grila de punctaj propusă favorizează firmele cu angajați mulți, cu aport propriu mare la investiție, cu pondere mare a echipamentelor tehnologice în achiziții.


Se consideră că proiectul prezintă o componentă de dezvoltare durabilă în cazul în care prin implementarea programului sunt achiziționate instalaţii/echipamente/vehicule specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, conform cu prevederile procedurii de implementare a programului.

La punctaje egale va prevala:
– punctajul obţinut la criteriul aferent profitului net la 31.12.2021;
– punctajul obținut la criteriul aferent rezultatelor după fințare;
– numărul mediu de angajați la 31.12.2021;
– valoarea exactă a aportului propriu;
– data şi ora înscrierii în program.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: