miercuri

25 mai, 2022

Prognoza de iarnă: date economice puține și neconvingătoare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2020

Estimarea PIB-ului pe 2019 a fost majorată în prognoza de iarnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, până la 1.052,1 miliarde lei, de la 1.040,8 miliarde lei anterior, iar creșterea economică în termeni reali a fost reașezată ușor în sus, de la 4% la 4,1%.

Dacă industria a performat mai slab decât se credea în prognoza de toamnă ( apărută în luna noiembrie), scăderea din agricultură a fost ceva mai mică iar sectorul construcțiilor a avut o creștere și mai mare decât cea anticipată anterior, potrivit estimărilor curente.

De remarcat că dezechilibrul din comerțul exterior a evoluat încă și mai rău decât se prognoza înaintea ultimului trimestru al anului trecut, ritmul anual de creștere fiind cu o treime mai redus potrivit estimării prezentate oficial. Asta în condițiile în care, oricum, se aștepta ca importurile să crească mai repede ca exporturile.


În mod ciudat, o serie de indicatori macroeconomici importanți nu au mai fost prezentați în proiecția de iarnă a CNSP făcută până în anul 2023, inclusiv soldul balanței comerciale, deflatorul PIB și cursul de schimb mediu. Totodată, documentul a fost scurtat drastic față de cele similare din trecut și mai conține doar două pagini de indicatori economici.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Altminteri, nu s-au produs mari schimbări în ce privește ritmul de creștere economică prognozat pentru anii care vin. În condițiile în care valorile de majorare în termeni reali au fost păstrate (peste valorile anunțate de CE sau FMI), s-au majorat doar valorile nominale ale PIB. Însă, în lipsa cursului de schimb, nu se știe cât va mai însemna rezultatul economiei naționale exprimat în euro.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: