29 octombrie, 2021

OMV Petrom (SNP) a înregistrat un profit net de peste 1,67 miliarde de lei, cu 103% mai mare decât în aceeași perioadă a celui dintâi an al pandemiei. Profitul din trimestrul 3 / 2021, a fost de 696 milioane de lei, în vreme ce în T3 / 2020 s-a înregistrat o pierdere de 41 de milioane de lei.

Câștigul mult mai mare este nu numai rezultatul eliminării restricțiilor coronavirus, ci și al scumpirilor la carburanți, gaze și energie electrică, respectiv al  creșterii veniturilor din vânzări: de exemplu în T3 / 2021 cu 37%, până la 6,92 miliarde de lei, potrivit raportului SNP trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Totalul veniturilor din vânzări pe 9 luni a fost de peste 17 miliarde de lei, cu 13% maimare decât în 9 luni / 2020.

Performanțele Trimestrului 3


Altfel, OMV Petrom a produs volume mai mici de țiței și gaze în T3. „Producția a scăzut cu 13,1%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan in T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminteֲ.

Rezultatul din exploatare în Upstream (excluzând elementele speciale) a fost de 442 milioane de lei lei, comparativ cu pierdere de 46 milioane de lei în T3/20, in principal datorita pretului mai mare al titeiului.

Profitul de exploatare pe Downstream  a fost cu 109% mai mare, până la 781 milioane de lei, iar marja de rafinare de 7,19 USD / baril, a crescut de la 0,94 USD/bbl în T3/20, susținută „de diferenialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină, cât și pentru distilatele medii”.

Producție netă de energie electrică de 1,37 TWh (miliarde kWh) a fost cu 5% mai mare, și a acoperit 10% din producția de electricitate a României.

Perspectivele întregului an 2021


OMV Petrom se așteaptă să investească mai puțin decât în 2020 (2,9 miliarde de lei, față de 3 mld. lei), una dintre mize fiind  „menținerea declinului (producției de petrol și gaze) în România la aproximativ 7% față de 2020, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului (concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili)”. Altfel spus. vânzarea zăcămintelor cu venituri nesatisfăcătoare.  

În același timp, compania avertizează încăodată că  „modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esențială pentru extracția gazului natural din proiectul Neptun Deep”, din Marea Neagră.

Șansele ca noua lege să fie adoptată în acest an au sporit, după ce Romgaz și ExxonMobil au ajuns la un acord cu privire la achiziția participației americanilor la proiectul Neptun Deep. ExxonMobil are 50% din concesiune, dar a renunțat la proiect tocmai din cauza prevederilor Legii Offhore adoptată în 2018, considerate inacceptabile.

Pentru 2021, OMV Petrom preconizează ca prețul mediu al țițeiului de tip Brent va fi în jur de 70 USD/bbl (estimarea anterioară: intervalul 65-70 USD/bbl; în 2020 a fost de 42 USD/bbl).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: