marți

19 martie, 2024

27 februarie, 2020

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a raportului dintre creditele acordate și depozitele atrase, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

În ceea ce privește creditarea, ritmul de creștere al împrumuturilor acordate economiei reale s-a înjumătățit.

Deși începutul de an a fost unul tensionat, sistemul bancar fiind vizat de o serie de modificări legislative introduse prin OUG 114, rezultatele de la final de 2019 arată că taxa pe active a afectat doar marginal profitabilitatea instituțiilor de credit de la nivel local.

  • Profitabilitate

Cele 34 de instituții financiar-bancare rămase în sistem la sfârșitul anului trecut au înregistrat un profit net cumulat de circa 6,4 miliarde de lei, în scădere față de 2018, când s-a atins un nivel record al profitabilității din ultimul deceniu, de aproape șapte miliarde de lei la nivel de sistem.

Rentabilitatea activelor (ROA) a scăzut la 1,35% în ultimul trimestru din 2019, față de 1,55% în aceeași perioadă din 2018.

  • Creditare și finanțarea economiei reale

Creditele acordate companiilor, în lei și în euro, au înregistrat o creștere de 4,1% în 2019, până la nivelul de 43,2 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel al ultimilor opt ani.

Pe de altă parte, ritmul de creștere a creditării s-a înjumătățit practic anul trecut, având în vedere că în 2018, avansul creditării corporate a fost de 8,4%.


Recordul absolut s-a înregistrat în 2008, când volumul creditelor noi acordate companiilor s-a ridicat la 66 de miliarde de lei.

Pe segmentul populației, creditele noi s-au ridicat la 36,9 miliarde de lei, cu 3,1% peste nivelul din 2018 și peste nivelul din 2007-2008.

Per ansamblu, creditarea nu a mers prea bine în 2019, având în vedere că raportul dintre creditele acordate și depozitele atrase a continuat să scadă, ajungând la 70,9% la finalului anului.

  • Dobânzi și marje

Veniturile băncilor din dobânzi au ajuns în 2019 la 18,8 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mari decât cheltuielile pe care le-au avut cu dobânzile. Dobânzile încasate la credite au consemnat o creștere de 12,3% față de 2018, iar cheltuielile un avans de 21,8%.

Astfel, veniturile nete din dobânzi au fost de 15,2 miliarde de lei, cu peste zece procente mai mult decât în 2018, reiese din datele Băncii Naționale.

Profitul operațional la nivelul întregului sistem a fost de 10,6 miliarde de lei, în contextul în care veniturile nete din dobânzi și comisioane au fost de 19,4 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: