cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministerele Educației și Sănătății caută soluții pentru profesorii neimunizați – vaccinare obligatorie sau testare periodică

26 iulie, 2021

elevi clasa examen coronavirusProfesorii care nu vor să se vaccineze anti-Covid ar putea fi testați periodic, înainte de a intra în școală, sau ar putea fi obligați să se vaccineze, a declarat duminică ministrul Educației,  Sorin Cîmpeanu.

Un procent de 60% din personalul din învățământ este deja vaccinat, conform ultimelor date, iar până la începerea noului an școlar, pe 13 septembrie, este de așteptat ca rata să crească. „Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a declarat ministrul Educației, la Digi24.

Acesta a explicat că există o serie de consultări cu Ministerul Sănătății pentru a identifica o soluție pentru ca profesorii să nu pună în pericol elevii de la clasă, pentru că nu s-au imunizat.


O variantă ar fi ca personalul din școli să fie obligat să se vaccineze împotriva Covid-19, dar soluția este puțin probabilă, întrucât ea nu se aplică nici măcar în cazul cadrelor medicale, așa cum se procedează în alte state precum Italia, Franța, Grecia, Ungaria, Marea Britanie etc.

„Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competență asigurată de personalul medical, pentru ca și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei înșiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru. Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

A doua variantă este cea a testării Covid-19 la intervale de timp clar stabilite, după modelul analizat în cazul angajaților din sănătate, unde, în momentul depășirii unui plafon al incidenței cazurilor dintr-o localitate, personalul va trebui să se testeze pe banii lor.

(Citiți și: „Personalul nevaccinat din sănătate se va testa la 3 sau 7 zile. Franța și Marea Britanie urmează Italia – pregătesc obligativitatea vaccinării celor din sistem”)

„Dacă cei care au competență în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă și măsuri care privesc testarea personalului din școli… Vom vedea. Nu am nici eu, nici Ministerul Educației competențe medicale. V-am spus, aceste discuții se poartă împreună cu Ministerul Sănătății, care este îndreptățit să propună astfel de măsuri. Am inițiat aceste discuții împreună cu Ministerul Sănătății, nu există încă o decizie”, a explicat Sorin C]mpeanu.


O serie de reguli sanitare, între care purtarea măștii, distanțarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul școlilor. Nu și despărțitoarele de plexiglas, care s-au dovedit inutile, potrivit ministrului Cîmpeanu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: