Productivitatea muncii în industrie s-a redus cu 1,1%, în prima jumătate a acestui an față de perioada similară din 2021, mai ales din cauza scăderii din sectorul energetic, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), analizate de Agerpres.
Astfel, printre activitățile industriale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, (inclusiv de apă caldă şi aer condiţionat) au suferit o scădere a productivității muncii de 4,6%, urmate de industria extractivă (-0,8%) şi de industria prelucrătoare (-0,2%).
Statistica productivității muncii pe marile grupe industriale muncii a înregistrat cele mai mari scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,7%) și industria bunurilor intermediare (-6,1%), industria energetică (-1,6%).
Productivitatea muncii a crescut în industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi în industria bunurilor de capital (+2,8%).
Scăderile din iunie sunt decisive
Față de iunie 2021, în iunie 2022 productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 2,1%. Pe sectoare de activitate s-au înregistrat scăderi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,6%), industria extractivă (-2%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).
Productivitatea muncii pe marile grupe industriale a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,8%), industria bunurilor intermediare (-7,8%), industria energetică (-2,9%) şi a crescut în industria bunurilor de capital (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).
Față de luna mai 2022, în iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,6% ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%), industria prelucrătoare (-4,7%) şi industria extractivă (-0,5%).
Pe marile grupe industriale productivitatea muncii s-a redus la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,5%), industria bunurilor de uz curent (-6,8%), industria energetică (-5,3%), industria bunurilor intermediare (-5%) şi industria bunurilor de capital (-0,9%).
***