marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2021

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie a fost rectificată în creștere iar cea anunțată cu caracter provizoriu pentru decembrie constituie un record notabil în condiții de pandemie (+8,4%).

De remarcat consolidarea evoluției pozitive a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, începută din luna august și stabilizată pe trend crescător în ultimul trimestru al anului, când media lunară a fost îmbunătățită semnificativ, de la -6% pe primele trei trimestre spre rezultatul de -4,2%.

În structura pe marile grupe industriale, industria extractivă a avut cel mai slab rezultat (-7,8%), cu un minim de -27,3% (!) la extracția cărbunelui superior și inferior ( de reținut în contextul revendicărilor din prezent) și cu o diminuare mult mai redusă la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-4%).


Industria prelucrătoare a consemnat o scădere de -4,8%, cu performanțe extrem de diferite pe ramurile de activitate. Astfel, productivitatea la fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice a ajuns la un surprinzător +7,6% anul trecut, secondată îndeaproape de fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+7,3%).

La polul opus, printre cele mai afectate industrii au fost cea de îmbrăcăminte (-15,4%), mobilă (-13,5%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (-9,8%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-9,7%) și industria metalurgică (-7%).Valori apropiate de cele din anul precedent au avut industria farmaceutică (-0,2%) și industria alimentară (+1,4%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Productivitatea muncii a scăzut cel mai puțin în industria energetică (-3,1%). De remarcat că,  per total, scăderea producției industriale a ajuns la -9,2%, potrivit datelor comunicate anterior tot de către INS. Diferența în minus de cinci procente față de productivitatea muncii s-a regăsit sub forma unor disponibilizări de personal.


Astfel, de la un total de 1.343,3 mii persoane angajate în sectorul industrial la finele lui 2019, s-a ajuns la doar 1.285 mii persoane. Apoape toate disponibilizările s-au produs în industria prelucrătoare (57,2 mii, adică 98% din total). Cei mai afectați au fost lucrătorii din industria de îmbrăcăminte (-15,9 mii persoane), autovehicule (-9,7 mii persoane) și industria alimentară (-4,8 mii persoane).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: