miercuri

17 aprilie, 2024

1 martie, 2021

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie a fost rectificată în creștere iar cea anunțată cu caracter provizoriu pentru decembrie constituie un record notabil în condiții de pandemie (+8,4%).

De remarcat consolidarea evoluției pozitive a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, începută din luna august și stabilizată pe trend crescător în ultimul trimestru al anului, când media lunară a fost îmbunătățită semnificativ, de la -6% pe primele trei trimestre spre rezultatul de -4,2%.

În structura pe marile grupe industriale, industria extractivă a avut cel mai slab rezultat (-7,8%), cu un minim de -27,3% (!) la extracția cărbunelui superior și inferior ( de reținut în contextul revendicărilor din prezent) și cu o diminuare mult mai redusă la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-4%).


Industria prelucrătoare a consemnat o scădere de -4,8%, cu performanțe extrem de diferite pe ramurile de activitate. Astfel, productivitatea la fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice a ajuns la un surprinzător +7,6% anul trecut, secondată îndeaproape de fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+7,3%).

La polul opus, printre cele mai afectate industrii au fost cea de îmbrăcăminte (-15,4%), mobilă (-13,5%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (-9,8%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-9,7%) și industria metalurgică (-7%).Valori apropiate de cele din anul precedent au avut industria farmaceutică (-0,2%) și industria alimentară (+1,4%).

Productivitatea muncii a scăzut cel mai puțin în industria energetică (-3,1%). De remarcat că,  per total, scăderea producției industriale a ajuns la -9,2%, potrivit datelor comunicate anterior tot de către INS. Diferența în minus de cinci procente față de productivitatea muncii s-a regăsit sub forma unor disponibilizări de personal.


Astfel, de la un total de 1.343,3 mii persoane angajate în sectorul industrial la finele lui 2019, s-a ajuns la doar 1.285 mii persoane. Apoape toate disponibilizările s-au produs în industria prelucrătoare (57,2 mii, adică 98% din total). Cei mai afectați au fost lucrătorii din industria de îmbrăcăminte (-15,9 mii persoane), autovehicule (-9,7 mii persoane) și industria alimentară (-4,8 mii persoane).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: