marți

23 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2020

Productivitatea angajaţilor a crescut după implementarea muncii de la distanță în cazul a 30% dintre companii și a rămas constantă la 44% dintre firmele participante la HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie.

Principalul factor care contribuie la această evoluţie este majorarea timpului alocat muncii datorită lucrului de la distanţă, potrivit explicațiilor a 76% dintre companiile care au spus că a crescut productivitatea.

„Pandemia a arătat că lucrul de la distanţă la scară mare este posibil şi îngrijorările privind productivitatea s-au diminuat, pe măsură ce companiile au rezolvat problemele legate de implementarea tehnologiilor necesare. Ultimele luni au fost un test de rezistenţă şi un experiment pentru companii şi angajaţi. Până acum au trecut cu bine testul”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România, într-un comunicat al acesteia.


Prin urmare, „este de aşteptat ca, pe termen lung, munca de la distanţă să fie aplicată de tot mai multe organizaţii. Faptul rezultă clar din sondaj, având în vedere că mai mult de jumătate dintre participanțiau introdus deja munca la distanţă pe durată nedeterminată”, a completat Ionuț Simion.

Probleme de adaptare doar pentru 7% din companii

Doar 7% dintre participanți au menţionat o scădere a productivităţii și, dintre aceştia, cei mai mulţi consideră că principalele cauze sunt adaptarea limitată a modului de lucru la „noua normalitate”, starea de spirit negativă şi lipsa instrumentelor de muncă la distanţă.

Trei sferturi dintre companiile participante la sondaj cred că implicarea angajaţilor a rămas constantă, însă tot mai multe organizaţii sunt îngrijorate de evoluţia stării de spirit a acestora pe măsură ce situaţia sanitară evoluează negativ, iar izolarea aferentă continuă pe o perioadă mai lungă.

„Sentimentul de confort al angajaţilor este esenţial pentru productivitate și, în măsura în care mulţi se confruntă cu teama şi anxietatea în această perioadă. este important ca organizaţiile să investească din ce în ce mai mult în resurse şi beneficii care să le stimuleze echilibrul, pentru sănătatea lor”, spune Oana Munteanu, senior manager People & Organisation, PwC România.

„Noul normal” al muncii de la distanță și progrese neprevăzute în digitalizare


La nivelul pieţei, 20% dintre companii au implementat munca la distanţă pentru toţi angajaţii, iar 80% doar pentru anumite categorii de angajaţi. Nu există nicio companie în eşantionul de participanţi care să nu fi implementat munca de la distanţă.

Aproape jumătate (49%) dintre angajatori au implementat munca la distanţă obligatoriu, în ture de una sau două săptămâni, 29% pe bază de opţiune individuală, iar 22% alte opţiuni (permanent sau munca la distanţă în ture de 2-3 zile / săptămână).

Două treimi din companiile participante consideră că au accelerat digitalizarea și au atins în avans obiectivele planificate pentru tot anul sau pentru unele proiecte neprevăzute.

Cam tot atâtea (68%) apun că nevoia de digitalizare s-a resimţit cel mai mult în departamentul de Resurse Umane, urmat de cel financiar (63%), IT (56%), operaţiuni (54%) şi vânzări (46%).

Optimizarea proceselor interne reprezintă prima prioritate pentru 80% dintre companiile participante.

Cât priveşte pregătirea angajaţilor, 38% dintre companii spun că angajaţii deţin un nivel ridicat al competenţei digitale, 36% un nivel mediu şi 26% scăzut.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 17-22 octombrie 2020 pe baza informaţiilor furnizate de 41 de companii, din sectoarele: energie, retail/FMCG, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, industrie.

17% dintre companiile participante au peste 3.000 angajaţi, 25% între 1.001 – 3.000 angajaţi, 17% între 501 – 1.000 angajaţi, 34% între 101 – 500 angajaţi şi 7% sub 100 angajaţi.

PwC este o reţea de firme de consultanță prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: