marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2019

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în octombrie 2019 a cincea lună consecutivă de scădere puternică a producției industriale (valori ajustate după numărul zilelor lucrătoare și sezonalitate față de aceeași lună a anului precedent, pentru a face o comparație corectă).

Mai mult, nivelul de -7,7% a fost chiar sub recordul negativ anterior, de -7,0%, consemnat în luna august.

Deși producția brută a fost cu 4,3% mai mare față de luna precedentă, evoluția a fost una conjunctural dată de configurația datelor din calendar și de sezon, în condiții ajustate cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, fiind consemnată o scădere de -2,1%.


Astfel, după primele zece luni din 2019, rezultatul sectorului industrial, cel care determină în mod tradițional trendul economic, a fost de -1,9% pe seria brută și -2,8% pe seria ajustată după zile lucrătoare și sezonalitate. Simplificat, de la un nivel de circa 120% față de referința statistică a anului 2015, producția industrială a coborât în ultimele 12 luni spre cota de 110%.

Astfel, nu doar rezultatul negativ este problema ci și trendul rapid de înrăutățire, de la -1,5% pe seria brută și -2,1% pe seria ajustată după zile lucrătoare și sezonalitate după primele trei trimestre ale anului.

Acest trend are șanse mari să se transpună în evoluția foarte probabil descrescătoare a PIB pe trimestrul IV.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: