vineri

29 martie, 2024

23 septembrie, 2019

Hidroelectrica s-a văzut nevoită să crească de aproape trei ori producția în primele ore ale zilei de luni, după ce sistemul energetic s-a apropiat din nou de minimele ultimelor 20 de ani, în noaptea de duminică.

Producția de electricitate a avut un deficit mediu de circa 20% față de consum în dimineața zilei de luni, iar importurile s-au situat în jurul capacității de 1.400 MW.

Producția a înregistrat un minim local de capacitate de 4.199 MW la ora 5.13, mai ridicat, totuși de minimele istorice din nopțile anterioare, potrivit datelor operatorului de sistem Transelectrica (TEL).

Accidentele care amplifică slăbiciunile


Prelungirea până marți  perioadei de oprire neplanificată a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă și seceta au scos la iveală rezistența scăzută a sistemului energetic românesc la șocuri.

La ora 1015, Hidroelectrica livra cel mai mult sistemului, la o putere de 1.849 MW, față de cei doar 649 MW din urmă cu patru ore.

Hidroelectrica și-a redus, în ultimele luni contribuția la structura producție, atât ca urmare a secetei, dar și în urma creșterii stocurilor minime obligatorii de apă pe care trebuie să le constituie în lacurile de acumulare.


Cel mai probabil, creșterea accelerată a producției hidro din dimineața zilei de luni s-a făcut pe seama acestor stocuri.

Deficiențe fundamentale

Seceta a afectat și producția eoliană, dar accidentele (meteo sau tehnologice) se suprapun pe deficiențe structurale fundamentale ale sistemului, așa cum sunt întâlnite la Complexul Energetic Oltenia (cel mai eficient, toptuși dintre producătorii pe cărbune).

CE Oltenia, cheltuie mult pe certificatele verzi aferente poluării pricinuite de echipamentele învechite. Guvernul încearcă să convingă Comisia Europeană că fără o schemă de sprijin al CE Oltenia, aceasta riscă insolvența sau chiar falimentul anul viitor.

Compania nu ar putea ar putea mobiliza cele 1,6 miliarde de lei pentru certificatele verzi.

Fără CE Oltenia, Sistemul Energetic Național nu ar mai face față consumului nici chiar cu importuri la capacitatea maximă de import, potrivit unui studiu care însoțește solicitarea trimisă la Bruxelles pentru avizarea schemei de sprijin, citat de e-nergia.ro

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: